Gemeente Harenkarspel


TAQA wil proefboring doen
---

Het gemeentebestuur van Harenkarspel heeft een verzoek ontvangen van TAQA Energy B.V. om een proefboring naar aardgas te mogen doen aan de weg Breekland in het landelijk gebied van Warmenhuizen. Over de proefboring zal TAQA op donderdagavond 6 januari informatie geven, tijdens een bijeenkomst in het dorpshuis van Warmenhuizen, aanvang 19.30 uur. Het gemeentebestuur nodigt belangstellende inwoners van harte uit om bij deze presentatie aanwezig te zijn.

Indien uit de proefboring blijkt dat er economisch winbare hoeveelheden gas (of eventueel aardolie) voorkomen, wil TAQA aansluitend tot winning overgaan. Indien er geen aardgas in winbare hoeveelheden wordt aangetroffen, dan zal TAQA de locatie weer in oorspronkelijke staat terugbrengen. Het gaat in gn geval over gasopslag, wel over mogelijke gaswinning.

Burgemeester en wethouders zijn in principe bereid medewerking te verlenen aan het verzoek. Dit komt ook omdat de rijksoverheid in Den Haag het van groot belang vindt dat zo veel mogelijk aardgas uit kleine velden wordt gehaald. Zodat de grote gasvoorraad bij Slochteren nog even bewaard blijft. Dit is wettelijk geregeld. Desondanks wil het gemeentebestuur van Harenkarspel wel eerst weten wat de omwonenden, inwoners, de gemeenteraadsleden en de dorpsraad van Warmenhuizen hier van vinden.

Het gemeentebestuur van Harenkarspel houdt er rekening mee dat er vragen leven over bijvoorbeeld bodemdaling, schade en overlast. Daarom wordt het principeverzoek eerst behandeld op 6 januari. Tijdens de informatieavond geeft TAQA zoveel mogelijk (technische) informatie. Wethouder Rob Treur, de dorpsraad en gemeenteraadsleden zijn bij de presentatie aanwezig. Wethouder Treur legt uit wat de rol van de gemeente is bij deze aanvraag en eventuele uitvoering van de proefboring. Alle inwoners die daar bij willen zijn en hun mening willen geven, zijn van harte welkom.

Als na de discussie blijkt dat de gemeente wil meewerken, dan stuurt de gemeente hierover bericht aan TAQA, zodat deze een daadwerkelijke aanvraag in kan dienen voor een tijdelijke omgevingsvergunning. Dit omdat het gebied bij Breekland een andere bestemming heeft, namelijk agrarische doeleinden. Dus zal voor de proefboring en eventuele gaswinning een planologische procedure gevoerd moeten worden. Het gemeentebestuur wacht hiervoor eerst de discussie af van de bewonersavond op donderdag 6 januari, 19.30 uur in het dorpshuis aan de Dorpsstraat 126 in Warmenhuizen.


Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600