SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


SERV- commissie Diversiteit

Persbericht

Vlaamse overheid moet tandje bijsteken voor meer divers personeelbeleid

Brussel, 21 december 2010

De Vlaamse overheid stelt zelf te weinig personeelsleden uit de kansengroepen te werk. Tussen december 2008 en december 2009 steeg het percentage amper: voor allochtonen van 1,8 tot 2,0% en voor arbeidsgehandicapten van 0,93 tot 1,06%. Dat terwijl het personeelsbestand toenam. Het wordt dus dringend tijd een tandje bij te steken. Dat concluderen de SERV en de commissie Diversiteit in hun gezamenlijk advies aan minister Bourgeois over het Gelijke kansen en diversiteit - plan 2011 van de Vlaamse overheid.

Voorbeeldfunctie

De SERV en de commissie Diversiteit vinden het zeer belangrijk dat de Vlaamse overheid, ook in tijden van besparingen, met volle kracht verder inzet op het bevorderen van gelijke kansen en diversiteit binnen haar eigen personeelsbestand.

Peter Leyman: "De Vlaamse overheid vervult een voorbeeldfunctie. Diversiteit moet bij de persoonlijke jaardoelstellingen van de Vlaamse topambtenaren au serieux worden genomen."

Tijd voor actie

Volgens de SERV en de commissie Diversiteit kan de Vlaamse overheid met doelgerichte acties een flinke vooruitgang boeken.

Concreet pleiten de SERV en de commissie Diversiteit voor een actie 10 op 10 waarbij de 10 grootste entiteiten van de Vlaamse overheid gericht streven naar 4,5% personen met een arbeidshandicap en 4,0% personen van allochtone afkomst. Ook de zorgvoorzieningen van de Vlaamse overheid (UZ Gent, OPZ Rekem en Geel) kunnen de instroom van kansengroepen in zorgberoepen bevorderen.

Voor de doelgroep allochtonen moet de overheid niet alleen sterk inzetten op instroom maar ook op doorstroom naar duurzame jobs en hogere tewerkstellingsniveaus. Verder is er nood aan een doordacht en ruim verspreid taalbeleid gaande van het wegwerken van taaldrempels in vacatures en selecties, tot acties rond taalondersteuning en toegankelijk taalgebruik op de werkvloer.

Voor de groep personen met een arbeidshandicap is het problematisch dat de Vlaamse overheid nauwelijks vooruitgang boekt. Structurele maatregelen moeten alle kansen krijgen. Zo moet voor de loonkostsubsidie of rendementsondersteuning een voldoende ruim groeipad worden voorzien. Bovendien is afstemming nodig met de Vlaamse ondersteuningspremie in de privésector, de lokale besturen en het onderwijs. Het project toegankelijke websites voor de Vlaamse overheid moet verder gezet worden. Voor personen met een arbeidshandicap die kandideren voor een statutaire betrekking maar voor wie voltijds werken niet haalbaar of wenselijk is, is een oplossing nodig.

Tot slot waarderen de SERV en de commissie Diversiteit dat de Vlaamse overheid inzet op het erkennen van elders of eerder verworven competenties waarbij ook portfolio's worden ingezet.