Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 21 december  |
|2010                                              |


1. Proeftuin Geerpark Heusden
De nieuwe duurzame wijk Geerpark in Heusden krijgt een half miljoen euro subsidie. Drie ton gaat naar de duurzame restauratie van het industriële erfgoed Mommersteeg, een ton naar 24 duurzame woningen en een ton naar een drie kilometer lange waterslinger: een verticaal watersysteem dat water bergt op vegetatiedaken en een horizontale waterslinger die water bergt, zuivert, en natuurkwaliteit en ontspanningsmogelijkheden biedt.

2. Uitstel eindverantwoording lopende ISV2-projecten
Een twaalftal gemeenten heeft uitstel gevraagd en gekregen voor het indienen van de eindverantwoording over verleende subsidies op basis van de Beleidsregel Investering Stedelijke Vernieuwing 2007. Dat was nodig omdat de projecten aan het eind van de ISV2-periode op 1 januari van dit jaar nog niet waren afgerond.

3. Luchtkwaliteit
GS hebben de subsidieregeling 'Verbeteren luchtkwaliteit in Brabant' opengesteld voor 2011. Doel is om te komen tot verkeersgerelateerde maatregelen die luchtvervuiling tegengaan. Verder is de regeling bedoeld om zowel het aanbod van schone en duurzame transportbrandstoffen te stimuleren als de vraag naar schone en zuinige voertuigen. Voor 2011 is in totaal E850.000 beschikbaar.

4. Subsidieplafonds economische actieprogramma's
De provincie stimuleert het uitvoeren van regionale economische actieprogramma' op basis van medefinanciering uit de regio. GS hebben de subsidieplafonds vastgesteld: voor 2011 is dat E 1.363.000, voor de periode 2012-2015 is het plafond per jaar E 1.133.913,-.

5. Uitvoeringsovereenkomst Liniepad
Met financiële steun van de provincie gaan zes partijen aan de slag met de realisering van het Liniepad, een wandel- en fietsverbinding langs het tracé van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De uitvoeringsovereenkomst wordt in januari ondertekend. Om het belang van deze overeenkomst te benadrukken, ondertekent ook de provincie deze overeenkomst. Daarmee onderstrepen GS het belang van het Liniepad en de plattelandsontwikkeling.

6. Cultuurhistorische waardenkaart
Gedeputeerde Staten hebben de Cultuurhistorische waardenkaart 2010 vastgesteld. Op deze kaart staat het belangrijkste ruimtelijk erfgoed van Brabant. Er staan onder meer historische landschappen, stads- en dorpsgezichten en archeologische monumenten op. Ten opzichte van de vorige uitgave is de kaart aangevuld met het provinciaal belang. Zo zijn regionale samenhangen in beeld gebracht en zijn de meest waardevolle gebieden aangewezen.

7. Fiets in de versnelling
In 2010 zijn in Brabant ongeveer 25 fietsprojecten gestart. Veel van die projecten worden zichtbaar in de loop van volgend jaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderzoeken naar een leenfietssysteem in Het Groene Woud en naar het realiseren van honderd duurzame oplaadpunten voor elektrische fietsen in 2011. Dat blijkt uit een notitie over het project 'Fiets in de versnelling', die GS naar de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid hebben gestuurd.

8. Klachtenafhandeling openbaar vervoer
Vervoerders Arriva en Veolia registreren en behandelen alle klachten van reizigers.
Brieven van burgers worden door de provincie of gemeente zelf beantwoord. Zo nodig wordt advies ingewonnen bij de betrokken vervoerder. Deze en andere werkafspraken tussen provincie en vervoerders zijn vastgelegd. Op deze manier is er een heldere en eenduidige lijn bij klachten en verzoeken om reisinformatie over het openbaar busvervoer in de provincie Noord-Brabant (exclusief SRE-gebied).

9. Kennisnetwerk zoönosen
In het kennisnetwerk Zoönosen zitten zowel vertegenwoordigers uit de humane gezondheidszorg, als uit de veterinaire gezondheidszorg. Een aanpassing van de samenstelling van dit kennisnetwerk (waar de provincie overigens geen bevoegdheden heeft), is dus niet nodig. Dit stellen GS in antwoord op statenvragen van D66 over het kennisnetwerk zoönosen. Zoönosen zijn van dier op mens overdraagbare ziekten. D66 stelde de vragen naar aanleiding van het rapport Van Dijk, waarin de aanbeveling staat in dergelijke kennisnetwerken ook vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg voor mensen op te nemen.


---- --