Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 16-12-2010

OPIUM PANELLEDEN OVER DE HOOGTEPUNTEN VAN DE PUBLIEKE FEESTPROGRAMMERING

Anita Witzier, Brigitte Kaandorp en John Buijsmann in AVRO's Opium op dinsdag 21 december

In de speciale kerstuitzending van Opium TV bespreekt Cornald Maas dit keer niet het culturele aanbod, maar neemt hij een greep uit de televisiegids. Samen met presentatrice Anita Witzier, acteur John Buijsman en cabaretière Brigitte Kaandorp komen drie hoogtepunten uit de programmering van de Publieke Omroep rond de feestdagen aan bod: het optreden van podiumbeest Wende Snijders in Carré, een openhartig interview met de Twentse grappenmaker Herman Finkers en het fenomeen Oudejaarsconference. Met veel fragmenten en voorproefjes.

Op tweede kerstdag zendt de VARA 'Liever dan geluk' uit. Paul Witteman interviewt Herman Finkers waarin thema's als liefde, kunst, geloof, vriendschap, dood en humor aan bod komen. Leidraad voor het gesprek zijn de liedjes van Finkers die hij schreef voor zijn theaterprogramma 'Na de Pauze'. Brigitte Kaandorp over het openhartige interview: "Hij is zo totaal zichzelf, dat zie je nog beter doordat er zo'n nuchtere journalist tegenover hem zit."

Wende kwam vorig jaar met een cd vol zelfgeschreven Engelse liedjes. Met de cd No. 9 toerde ze een jaar lang in drie verschillende settings door het land; met een band, met het Amsterdam Sinfonietta en als soloartiest met piano en gitaar. Deze drie bracht ze uiteindelijk samen in een grootse 'circus' show die twee keer uitverkocht in Carré te zien was. Op 2 januari is de tv-registratie te zien bij de AVRO. Onze panelleden zagen hem al en waren onder de indruk. John Buijsman: "Ik vond het waanzinnig, ik had er graag bij willen zijn." Cabaretière Brigitte Kaandorp: "Ik kijk naar haar als een kip naar onweer! Ik vind haar een waanzinnig interessant fenomeen."

De eerste oudejaarsconference, 'Nou je weet wa'k bedoel', van Wim Kan werd in 1954 door de VARA uitgezonden op de radio. Seth Gaaikema was in 1969 de eerste cabaretier die de oudejaarsconference op de televisie bracht. Nu, veertig jaar later heeft het fenomeen een hele andere invulling gekregen. Freek de Jonge, Erik van Muiswinkel en consorten, Arie Koomen en Guido Wijers zullen dit jaar een terugblik op het afgelopen jaar brengen. Wat is er precies veranderd en waar zullen onze panelleden dit jaar naar gaan kijken? Presentatrice Anita Witzier: "Bij een goede oudejaarsconference rol ik van de bank van het lachen, maar wil ik ook ontroerd worden en een spiegel voorgehouden krijgen." Zou Brigitte Kaandorp zich niet eens willen wagen aan een oudejaarsconference?

AVRO Opium, elke dinsdag om 20.50 uur bij de AVRO op Nederland 2.