Ingezonden persbericht


16 december 2010

Maatschappelijke stages bij VV De Meern groot succes

Studenten van Hogeschool Utrecht organiseren op 21 en 22 december voetbalclinics voor jeugdspelers VV De Meern van 6 t/m 12 jaar. De voetbalclinics vinden plaats bij amateurclub VV De Meern en worden begeleid door twintig maatschappelijke stagiaires. Dit zijn jeugdspelers (13 t/m 17 jaar), die na een training van de KNVB, stage lopen bij hun eigen club. In september hebben 40 jeugdspelers zich voor deze stages aangemeld, die daarmee een groot succes zijn. De voetbalclinics zijn onderdeel van het project Verbinden door voetbal van het lectoraat Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling van Hogeschool Utrecht. Bij dit project - waaraan de amateurvoetbalverenigingen VV De Meern en Zwaluwen Utrecht 1911 deelnemen - worden activiteiten opgezet om de sfeer en cultuur bij de clubs goed te houden.

De voetbalclinics worden georganiseerd om jeugdspelers - zowel selectie als niet selectie - in de kerstvakantie twee dagen te laten voetballen. De maatschappelijke stagiaires kunnen in een veilige omgeving hun eerste trainerservaring opdoen.

Andere activiteiten van Verbinden door voetbal zijn Fair Play en het programma Positief Coachen. "Door dit soort activiteiten raken de jongeren positief betrokken bij de club, aldus Eelco Koot, docent bij Hogeschool Utrecht. "Betrokkenheid vormt het sleutelwoord om de sfeer goed te houden en eventuele agressie, slechte omgangsvormen en de (interetnische) spanningen te voorkomen." Dit blijkt ook uit het onderzoek dat voor dit project is verricht, waarvan de exacte cijfers begin 2011 bekend worden. Zo vindt 40 procent van de leden dat de omgangsvormen op de vereniging zijn verbeterd. Door deze goede resultaten tonen meerdere clubs in Midden Nederland serieuze interesse om ook mee te doen met dit project.

Op 22 december om 15.45 uur overhandigt het bestuur van VV De Meern ook een cheque aan Pax Kinderhulp. Deze stichting trekt zich het lot aan van kinderen in heel Europa die door armoede, geweld, of een ramp in slechte omstandigheden moeten leven. Veel leden van VV De Meern zijn hierbij betrokken. Wethouder Rinda den Besten van de gemeente Utrecht houdt een korte toespraak. Na afloop van de voetbalclinics mogen de maatschappelijke stagiaires gratis naar de wedstrijd FC Utrecht-Volendam.

De profclub uit de Domstad werkt volop mee aan Verbinden door voetbal via de maatschappelijke tak van de club: FC4YOU. Ook FC Utrecht wil graag een positieve bijdrage leveren aan een goede sfeer en cultuur bij de clubs.



Ingezonden persbericht