Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: De binnenstad op slot?

Groningen, 19 december 2010

Groninger Forum Heet-van-de-naalddebat: DE BINNENSTAD OP SLOT?

De Provincie Groningen besloot vorige week de - eerder toegezegde - 35 miljoen euro voor de binnenstadontwikkeling terug te trekken. Hoe het dan verder moet met het Forum en met de hele ontwikkeling van de oostzijde van de Grote Markt en de achterzijde van de Poelestraat, is onduidelijk. Het Forum zou het Forum niet zijn als het daaraan geen aandacht zou geven. Op dinsdag 21 december aan het eind van de middag is er een bijeenkomst met experts en betrokkenen die de nu ontstane situatie verklaren en analyseren. Ze zullen zich (voorzichtig?) wagen aan de vraag welk scenario nu het meest kansrijk is: stoppen, doorgaan of een beetje doorgaan. De bijeenkomst is in ForumImages, Hereplein 73 in Groningen van 17.15 uur tot 19.00 uur. Iedereen is welkom, de toegang is gratis en voor een broodje wordt gezorgd.

Dit eerste Heet-van-denaald-debat heeft de vorm van een talkshow waarin gespreksleider Evert van Dijk (adjunct-hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden) gesprekken heeft met betrokkenen en deskundigen over dringende vragen: Wat betekent de beslissing van de provincie voor cultuur in Groningen? En voor de binnenstadontwikkeling? Hoe kan het dat een gezamenlijke voorbereiding van jaren opeens eenzijdig wordt verbroken? Hoe zal zich de verhouding tussen stad en ommeland ontwikkelen? Komt er echt een rechtszaak? Is er een verband tussen de beslissing in de Provinciale Staten en de naderende Provinciale Staten-verkiezingen? Wat betekent het eventueel niet-doorgaan van het Forum voor het kasboek van de gemeente? En voor de werkgelegenheid? Kan de politiek nog wel grote projecten aan die een langjarige voorbereiding vragen? En: is dit Groningen op z'n smalst?

Aanwezig zijn politici (onder meer Jan Seton uit de CDA-gemeenteraadsfractie), journalisten (onder andere John Geijp van het Dagblad van het Noorden), bestuurskundige Herman Bröring, voormalig wethouder Klaas Swaak en Kunstraadlid Ben Warner.

Heet-van-de-naalddebat: DE BINNENSTAD OP SLOT?
Dinsdag 21 december, 17.15 - 19.00 uur
ForumImages, Hereplein 73, Groningen

Gratis entree, vol = vol

Met de Heet-van-de-naalddebatten houdt het Groninger Forum de vinger aan de pols van de samenleving. Of het nu om lokale of internationale kwesties gaat, met zo'n debat wil het Forum alle kanten van het verhaal te belichten en het publiek zo volledig mogelijk informeren. Groninger Forum

In het Groninger Forum staat de wereld om ons heen centraal. Het bijzondere van cultuur, zoals die ons dagelijks leven beinvloedt. We belichten actualiteit, geven geschiedenis betekenis en kijken naar de toekomst. De vorm die we kiezen: verhalen die er toe doen, van Groningers in de wereld en van de wereld in Groningen. Het Forum is een huis waar mensen elkaar ontmoeten, uitgedaagd en verrast worden. Partners in het Groninger Forum zijn de Bibliotheek Groningen, het Groninger Museum, de Groninger Archieven/GAVA , filmtheater Images, Debatcentrum Dwarsdiep en de Volksuniversiteit Groningen.

Meer informatie over het Groninger Forum is te vinden op www.groningerforum.nl.

Sinds september 2010 huist de programmering van het Groninger Forum samen met filmtheater Images in ForumImages aan het Hereplein in Groningen. www.forumimages.nl