Ingezonden persbericht


Parkeergegevens Q-Park beschikbaar via Windows Azure

Voor betere verkeersdoorstroming, minder CO2-uitstoot en optimalisatie bezetting parkeergarages

Schiphol, 21 december 2010 ­ Q-Park, internationaal exploitant van parkeergarages, gaat in Nederland gegevens over de vrije plaatsen in de parkeergarages beschikbaar stellen aan derden. Microsoft-partner Valid heeft samen met Q-Park een Windows Azure-applicatie ontwikkeld om deze gegevens te ontsluiten voor derde partijen, zoals gemeenten en navigatieleveranciers. De gegevens zijn afkomstig van de tellers bij de ingang en uitgang van de garages en worden vanuit een centrale database beschikbaar gesteld. Als eerste maakt de gemeente Maastricht gebruik van deze gegevens voor het samen met Q-Park ontwikkelde Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS) en de website www.maastrichtbereikbaar.nl.

Fred Wilkes, marketing manager van Q-Park: "We exploiteren in Nederland meer dan 200 parkeergarages. Vanuit de markt - makers van mobile 'apps', leveranciers van navigatiesystemen en routeplanners, en gemeenten - kregen we vragen naar gegevens over de bezetting van deze garages. Aan die vraag willen we tegemoet komen. Bovendien wil Q-Park ook bijdragen aan oplossingen voor vraagstukken die samenhangen met parkeren. Denk aan de bereikbaarheid van binnensteden, het tegengaan van 'rondcirkelen' op zoek naar een parkeerplaats, het verminderen van de uitstoot van CO2 en het terugdringen van ongelukken met fietsers en voetgangers, veroorzaakt door automobilisten op zoek naar een parkeerplaats. Door de gevraagde informatie beschikbaar te stellen verwachten we natuurlijk ook een betere bezetting van onze parkeergarages."

Past als een handschoen

Q-Park wilde graag de parkeerinformatie verzamelen en op een generieke manier ter beschikking stellen vanuit een centrale database. Microsoft-partner Valid heeft samen met Q-Park hiervoor een applicatie ontwikkeld. Remco Brosky, Development Manager van Valid: "Voor deze toepassing is betrouwbaarheid een eerste vereiste. Bovendien is de uiteindelijke vraag naar de gegevens moeilijk te voorspellen. Vandaar dat de oplossing probleemloos moet kunnen opschalen, zeer betrouwbaar moet zijn en steeds voldoende brandbreedte moet kunnen bieden. Daarom is er gekozen voor een cloudoplossing op basis van Windows Azure. Doordat niet geïnvesteerd hoeft te worden in servers blijven de opstartkosten zeer beperkt terwijl het opschalen naar pakweg 20 tot 30 servers geen enkel probleem is. Windows Azure past als een handschoen. En dankzij onze .NET-kennis kostte het ontwikkelen voor Windows Azure weinig moeite."

Valid heeft naast de ontsluitingsapplicatie ook een managementapplicatie gebouwd waarmee Q-Park zelf externe partijen kan aansluiten en kan bepalen tot welke informatie de betreffende partij toegang krijgt. Daarnaast is een applicatie ontwikkeld die Q-Park zelf realtime-info geeft over de bezetting van de parkeergarages. De gemeente Maastricht is als eerste externe partij aangesloten en volgend jaar zullen naar verwachting meer partijen volgen.

Primeur voor Maastricht

De binnenstad van Maastricht ontvangt jaarlijks miljoenen bezoekers en die wil Maastricht gastvrij ontvangen. Het door de gemeente Maastricht en Q-Park ontwikkelde Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS) en de website www.maastrichtbereikbaar.nl biedt de bezoekers actuele informatie, waardoor zij prettiger en eenvoudiger de binnenstad bereiken. Bijkomend voordeel is dat de actuele reisinformatie naar verwachting leidt tot vermindering van het zoekverkeer in de binnenstad. Dat verbetert ook de bereikbaarheid voor andere weggebruikers en vermindert de overlast voor omwonenden.

Microsoft

Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en stelt met zijn software, diensten en technologische oplossingen mensen en organisaties overal ter wereld in staat hun ambities te verwezenlijken.




Ingezonden persbericht