Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Diemen, 21 december 2010

Randstad: Jongeren extra beloond in 2010

Werkgevers hebben jongeren dit jaar vaker beloond dan hun oudere collega's. Bij 72 procent van de werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 30 jaar is in 2010 het vaste salaris verhoogd met de gebruikelijke periodiek. Bij hun collega's van 46 jaar en ouder is dat beduidend minder vaak gebeurd. Slechts 56 procent ontving een periodieke verhoging. Dit blijkt uit de Randstad Werkmonitor die vandaag gepubliceerd wordt op www.randstad.nl.

Uit de 37e editie van de Randstad Werkmonitor, verricht door Blauw Research onder 810 werkenden, blijkt dat werkgevers vooral jonge werknemers hebben willen binden. Ook zijn bij jongere werknemers de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden het vaakst verbeterd. Daarnaast heeft meer dan de helft van de werkenden in Nederland dit jaar (toch nog) een inflatiecorrectie op het salaris gekregen. Voor 2011 verwacht 63 procent van de werknemers dat inflatiecorrectie mogelijk zal zijn.

De verbeteringen in salaris en voorwaarden vloeien voort uit deverbeterdeeconomischesituatievanwerkgevers.Eenmeerderheidvandewerknemerszegtdathetnubetergaatmethetbedrijfwaarzewerkendaneenjaargeledeneneenmeerderheidverwachtookdathunwerkgeverzichkomendjaarverderzalontwikkelen. Die indruk bestaat niet onder werknemers bij de overheiden bij nonprofitorganisaties. Daarwordendegevolgenvandecrisisnuvoelbaar.Anderebrancheslijkenhet dieptepunt vancrisisalachterzichtehebbengelaten.

De positieve indruk van de economische situatie leidt bij werkenden ook tot optimisme over de eigensalarisonderhandelingen.Degroepwerknemersdieverbeteringenin2011verwacht,isgroot.Deze verwachting geldt ook voor eindejaarsbonussen, die normaal gesproken voor slechts een derdevandewerknemerszijn weggelegd.Erzijntweekeerzoveelwerknemersdievindendatzeeenextra(financiële)bonusverdienen,gezienhunprestatiesvanhetafgelopenjaar.

Balans privé-werk belangrijker dan loopbaan
Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat veel werknemers - met name jongere werknemers tot 30 jaar - 2011 beginnen met voornemens voor privé en werk. Het voornemen dat het vaakst genoemd wordt, is het verbeteren van de balans tussen werk en privé (60%). Opmerkelijk is dat werkenden in Nederland dit belangrijker vinden voor 2011 dan het zetten van een volgende stap in de carrière (48 procent). Hoejongerdewerknemer, hoe vakergoedevoornemenswordengemaaktaanhetbeginvanhetnieuwejaar.Werknemersindeleeftijdvan18t/m30jaarmakenhetvaakstgoedevoornemens(ooktenaanzienvanhuncarrière).