Unie van Waterschappen

Dinsdag, 21. December 2010

Waterschap Vallei & Eem en waterschap Veluwe gaan fuseren

De besturen van Waterschap Veluwe en Waterschap Vallei & Eem besloten deze week tot een fusie van beide waterschappen. De ambtelijke organisaties van de 2 waterschappen gaan per 1 december 2012 samen. Per 1 december 2013 moet de bestuurlijke fusie een feit zijn zodat daadwerkelijk één nieuw waterschap ontstaat.

Voor de bestuurlijke fusie is nog instemming van Provinciale Staten van de provincies Gelderland, Utrecht en Overijssel nodig. Gedeputeerde Staten van deze provincies spraken al uit geen bezwaar te hebben tegen het fusievoornemen. Provincies en waterschappen gaan de bestuurlijke fusie dan ook voorbereiden.

Met de fusie willen de waterschappen 3 doelen verwezenlijken:


* verdere kwaliteitsverbetering van werk en dienstverlening
* verminderen van de kwetsbaarheid

* verhogen van de efficiency

Door de fusie ontstaat in Midden-Nederland een waterschap van 250.000 ha, ruim 250 kilometer dijken en meer dan 1 miljoen inwoners. De vestigingsplaats van het nieuwe waterschap is nog niet bekend.

Financiële besparing en meer kwaliteit

De fusie zal financieel tenminste een besparing van ¤ 7 miljoen opleveren. Daarvan wordt ¤ 1,5 miljoen geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering. Ook op andere wijze zal het nieuwe waterschap investeren in kwaliteitsverbetering, zo wordt ingezet op een intensievere samenwerking met gemeenten.

Aansluiting beleid rijksoverheid

Zowel de intensievere samenwerking, als de financiële besparing sluiten aan bij het beleid van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid besloot in november 2010 dat de waterschappen de muskusrattenvangst en het hoogwaterbeschermingsprogramma moeten gaan bekostigen. De met de fusie gerealiseerde besparing kan daar voor worden ingezet.

Beter maatwerk

De huidige kracht van de waterschappen zit in de deskundigheid, de directe relatie met de inwoners en in de gebiedskennis. In de nieuwe organisatie wordt deze regionale verankering behouden, zowel op ambtelijk als op bestuurlijk niveau. Beide waterschappen zijn van mening dat schaalvergroting leidt tot beter maatwerk.

Bron: waterschap Vallei en Eem