Media alert

Symantec verwacht meer internet security-dreigingen in 2011 ~ vervagen grens zakelijk en privégebruik van smartphones leidt tot extra risico's ~

Utrecht, 21 december 2010 - Symantec voorziet voor 2011 een significante verschuiving binnen het scala aan internetdreigingen. Eerst waren er de massale mailers die een virus achterlieten op pc's die miljoenen systemen binnen enkele uren lieten crashen. Vervolgens kwam malware, waarmee vele onwetende computergebruikers slachtoffer werden van diefstal van diverse soorten informatie. Malware is een waar crimineel business-model geworden waar vele miljarden in het spel zijn. Nu hebben we te maken met een derde fase, die van cyber-sabotage. Door de enorme groei van het aantal mobiele platforms, hebben cyber-criminelen nu nog meer mogelijkheden om hun aanvallen voort te zetten. Internetdreigingen krijgen daardoor in 2011 een heel ander karakter dan in de afgelopen jaren het geval is geweest.

Door de toenemende vraag naar mobiele smart devices vervaagt de grens tussen zakelijk en privégebruik. Deze ontwikkeling leidt tot nieuwe IT security-modellen. Het gebruik van mobiele devices zoals de smartphone en tablet-PC's die zowel zakelijk als privé worden gebruikt, neemt enorm toe. IDC verwacht dat eind dit jaar het aantal verkochte mobiele devices met 55% is toegenomen en Gartner verwacht dat eind dit jaar 1,2 miljard mensen gebruik maken van een mobiele telefoon met verbinding tot het internet. Deze groei zet volgens Symantec in het komend jaar door. Ondernemingen moeten zich daarom tot nieuwe security-modellen wenden om alle gevoelige informatie die mobiel internet- en telefoongebruik met zich meebrengt, te beschermen.

Het steeds vaker gebruiken van mobiele devices voor zowel privé als zakelijk gebruik leidt het komend jaar tot complexe security- en managementuitdagingen voor drie belangrijke groepen: IT-organisaties, consumenten en communicatiedienstverleners.
* IT-organisaties: Consumenten brengen mobiele devices de onderneming binnen, dit wordt ook wel de 'consumerization' van IT genoemd. Helemaal dankzij het feit dat ondernemingen in de kosten snijden, komt het steeds vaker voor dat werknemers hun persoonlijke devices gebruiken voor zakelijke doeleinden. Veel organisaties hebben echter geen alomvattende oplossing die zorgt voor de veiligheid van de zakelijke informatie en tegelijkertijd het gebruik van persoonlijke devices toestaat.
* Consumenten: Deze groep heeft steeds meer technologie in huis, maar geen professionele IT-ondersteuning om al deze middelen te beheren. Vaak ontbreekt het hen aan middelen om hun persoonlijke informatie te beschermen tegen diefstal of verlies. De beveiliging van mobiele devices zal het komend jaar een belangrijk onderwerp zijn en zal leiden tot de behoefte aan en adoptie van zogeheten locate, lock en remote wipe services.
* Communicatiedienstverleners: Leveranciers van (tele)communicatieoplossingen zien een toenemende ontevredenheid onder hun klanten ontstaan. Alsmaar toenemende mobiele bandbreedte, misbruik van het netwerk en toename van de hoeveelheid malware en spam zorgen voor een stijging van de kosten. Leveranciers hebben een oplossing nodig om de veiligheid van diensten te kunnen garanderen, waaronder voor voice, email, SMS, MMS, Web, IM en P2P.

"Van oudsher hebben cyber-criminelen weinig interesse in mobiele devices. In plaats daarvan richten zij hun aandacht op datgene wat hen het meeste oplevert: de PC", aldus Peter Geytenbeek, Managing Director Symantec Nederland. "In het komend jaar gaan we nieuwe cyber security-ontwikkelingen zien door het alsmaar toenemende gebruik van mobiele devices. Misschien wel het meest belangrijk, is dat de security-industrie de immer toenemende bedreigingen nog harder het hoofd zal bieden. Er zullen nieuwe security-technologieën beschikbaar komen, waarmee miljarden computergebruikers beschermd worden tegen dreigingen die anders hun devices en netwerken zouden schaden. De strijd tegen cybercriminaliteit zal doorgaan en op alle fronten worden bestreden."

Over Symantec
Symantec is een van 's werelds grootste leveranciers van oplossingen op het gebied van beveiliging, opslag en systeembeheer. Het helpt particulieren, bedrijven en organisaties om hun informatiegestuurde wereld te beveiligen en te beheren. Onze software en diensten bieden complete en efficiënte bescherming tegen meer risico's op meer punten, zodat onze klanten hun informatie in volle vertrouwen kunnen opslaan en gebruiken. Raadpleeg voor meer informatie www.symantec.nl.