Ingezonden persbericht


Persbericht (voor publicatie op donderdag 23 december 2010)

Het Internationaal Verdrag Inzake Bescherming Tegen Gedwongen Verdwijningen treedt vandaag in werking - Aim for human rights legt het verdrag uit op Youtube.

Inwerkingtreding

Het Verdrag inzake bescherming van alle personen tegen gedwongen verdwijningen treedt vandaag in werking. Dit juridisch bindende mensenrechtenverdrag werd in december 2006 aangenomen. Met het voorleggen door Irak van haar ratificatie instrumenten bij de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties afgelopen 23 november werd de drempel van 20 ratificaties bereikt die nodig zijn voor de inwerkingtreding van het verdrag, één maand na de 20e ratificatie.

Brazilië ratificeerde kort na Irak, waardoor het aantal Staten dat partij is geworden bij dit verdrag vandaag op 21 komt te staan: Albanië, Argentinië, Bolivia, Brazilië, Burkina Faso, Chili, Cuba, Ecuador, Frankrijk, Duitsland, Honduras, Irak, Japan, Kazakstan, Mali, Mexico, Nigeria, Paraguay, Senegal, Spanje en Uruguay.

Inwerkingtreding betekent dat de verplichtingen van dit verdrag vanaf vandaag bindend zullen zijn voor deze staten. Deze staten moeten ook vanaf vandaag beginnen met het invoeren van nieuwe wetgeving en andere maatregelen op nationaal niveau. De inwerkingtreding van dit verdrag maakt het ook mogelijk om de oprichting aan te kondigen - over zes maanden - van een comité inzake gedwongen verdwijningen van 10 deskundigen die de naleving door de Staten van de verplichtingen die zij zijn aangegaan onder dit verdrag zullen controleren

"De inwerkingtreding van dit juridisch instrument brengt ons de hoop dat de mensheid zal slagen in de uitroeiing van deze vreselijke misdaad. We moeten ons echter altijd herinneren dat we de bescherming die dit verdrag gaat bieden aan de desaparecidos zelf te danken hebben en aan de strijd van hun familieleden over de hele wereld", zegt Ewoud Plate van het programma Linking Solidarity tegen gedwongen verdwijningen van Aim for human rights.

67 andere staten hebben dit verdrag enkel getekend en moeten worden aangemoedigd om het snel te ratificeren.

Het verdrag op Youtube

Om deze historische dag te vieren en bij te dragen aan de wereldcampagne voor de ratificatie, geleid door de Internationale Coalitie tegen Gedwongen Verdwijningen (ICAED), plaatst Aim for human rights een korte presentatie over dit verdrag op het Internet:

Videoboodschap in het Engels: http://www.youtube.com/watch?v=FexREOKDQ8g&feature=&p=F2BBBCAC945B5E9C&index=0&playnext=1

Videoboodschap in het Spaans: http://www.youtube.com/watch?v=V4eI92Y_bkw

Videoboodschap in het Frans: http://www.youtube.com/watch?v=fI1YWEnDbhQ&feature=&p=5A15FBEB033E1CC9&index=0&playnext=1




Ingezonden persbericht