Gemeente Aalsmeer

opent oriëntatiebijeenkomst KvK voor ondernemers

Wethouder Verburg opent oriëntatiebijeenkomst KvK voor ondernemers

Wethouder Economische Zaken, Ad Verburg van Gemeente Aalsmeer opende de oriëntatiebijeenkomst KvK voor ondernemers die een eigen bedrijf willen starten op woensdag 15 december in de Crown Business Studios. Hij deed dit met een inspirerend welkomswoord, waarin hij sprak uit eigen ervaring. Deze regionale pré-startersavond werd met meer dan 100 mogelijk beginnende ondernemers zeer goed bezocht.

p Ondernemen iets voor u? was de vraag die een panel van KvK-adviseurs, ervaren ondernemers en financiële en marketingexperts aan de aanwezigen stelden. Onder deskundige begeleiding doorliepen de deelnemers van de oriëntatiebijeenkomst het tienstappenplan voor zelfstandig ondernemen: van het in kaart brengen van uw ondernemerskwaliteiten, via een marktverkenning en het afdekken van risico's tot het echte werk, het opstarten van een bedrijf. Na afloop was er de informatiemarkt. Panelleden, medewerkers van de Belastingdienst, KvK Amsterdam, ondernemersverenigingen en het UWV Werkbedrijf stonden klaar voor een persoonlijk gesprek. Met een netwerkborrel werd de avond afgesloten.

Toespraak Ad Verburg

Welkom
Welkom in het Crown Business Studio complex, dat iedereen beter kent als het studio complex in Aalsmeer, bij deze bijeenkomst van de Kamer van Koophandel voor iedereen die met het idee speelt een eigen bedrijf te starten. Ook welkom aan de mensen niet uit deze gemeente, maar uit de regio, Amstelveen en Uithoorn. Ik ben blij dat er zoveel mensen hun weg gevonden hebben naar deze bijeenkomst, want dat laat zien dat er nog heel veel meer ondernemerskracht en potentie in deze regio aanwezig is.

Informatie over het gebouw

Wellicht wel leuk om even kort nog iets over dit gebouw te vertellen; Tot een half jaar geleden zat hier Endemol, die inmiddels is verhuisd naar Amsterdam Zuid-Oost. Wat hier overblijft, is een groot complex met ontzettend veel mogelijkheden. Ook voor u als potentiële starter, want met het vertrek van Endemol is hier 20.000 m2 kantoorruimte vrijgekomen. Het idee van de eigenaar, de Raad Beheer, is om deze ruimten als kleine units te verhuren aan startende ondernemers, bij voorkeur met een creatieve inslag, maar volgens mij is iedereen welkom. De grootte van de ruimte is zelf te kiezen, en het gaat bij mijn weten met zeer flexibele contracten, maar voor meer informatie zou ik zeker even bij de stand van de Raad langslopen.

Motivatie voor starters

Maar goed terug naar het onderwerp van de avond; het wellicht starten van een eigen bedrijf. Ik ben eens gaan rondvragen en kijken wat nu de belangrijkste redenen zijn voor mensen om een eigen bedrijf te starten en wat blijkt; de belangrijkste reden is toch wel dat mensen graag onafhankelijk, en dus zelfstandig willen zijn. Op een tweede en derde plaats komen respectievelijk als redenen; het najagen van een droom en ontslag of reorganisatie van de werkgever op dat moment.

Wellicht wel leuk om ook wat over mijn arbeidsverleden voor de tijd dat ik wethouder werd te delen met jullie allen, want over die laatste reden kan ik zelf ook persoonlijk meepraten.

Persoonlijk verhaal

Na een aantal jaren gewerkt te hebben op de VU, ben ik op de veiling terecht gekomen. De commerciële kant van de veiling had toen al mijn interesse. Daar heb ik een aantal jaar met veel plezier gewerkt. Op een gegeven moment werd ik benaderd door een Amerikaanse multinational, een distributor of horticultural products, met als opdracht een eigen vestiging in Europa helpen opzetten. Een geweldige ervaring en tien jaar zeer succesvol. Dit was mijn eerste ervaring met het opzetten van een eigen bedrijf, zij het wel met een groot moederbedrijf achter me waar ik alle kennis en kunde van kon benutten. Helaas besloten de Amerikanen na die tien jaar dat dit niet meer tot hun core business behoorde en werd het bedrijf daarom beëindigd. Samen met een aantal collega's ben ik toen een eigen export bedrijf gestart in planten, wat later opgegaan is in een groot exportbedrijf.

Wijze lessen

In die tijd heb ik zelf veel wijze lessen geleerd en tips gekregen van anderen. Daarvan wil ik er één met u delen. Wat kan ik u nu meegeven op een avond als deze, als u komt om te zien of een bedrijf starten nu werkelijk een droom is die realiseerbaar is; Ondernemer worden betekent inderdaad zelfstandigheid. Dit heeft echter zijn voor- en nadelen. Een van de belangrijkste zaken om uw droom werkelijkheid te laten worden is daarom zelfkennis; Ga eens bij u zelf na; wat zijn mijn sterkste punten, wat kan ik goed maar juist ook; wat is er nodig maar kan ik niet, of ben ik niet zo sterk in. Een bedrijf is zo goed en zo stevig als zijn zwakste schakel, dus als u al van te voren weet dat uw kwaliteiten niet liggen bij de boekhouding, doe daar wat aan van te voren; bedenk of u deze dan gaat inhuren, er een cursus voor gaat volgen of hulpprogramma's via internet inschakelt. Neem goed door wat er allemaal komt kijken bij het opstarten van een bedrijf, en de eerste stap hiervoor heeft u al genomen door hier vanavond aanwezig te zijn. Alle instanties die hier vanavond aanwezig zijn willen u graag helpen van uw idee of droom een goed bedrijf te maken. De gemeente Aalsmeer is hier, net als de regio gemeenten aanwezig met een stand. Daarnaast wil ik ook nog even van deze gelegenheid gebruik maken om aan te geven dat de gemeente een bedrijvenloket heeft waar u met al uw vragen over ondernemen in Aalsmeer terecht kunt, dus mocht u in de loop van de week of op een ander moment toch nog vragen hebben kunt u ook daar altijd aankloppen. Rest mij nog te zeggen dat ik hoop dat deze bijeenkomst u inspireert om uw droom uit te werken, en u de handvatten biedt om hier heel concreet mee aan de slag te gaan.