Gilead Sciences verwerft Arresto Biosciences voor US$225 miljoen

-- Deal voegt pijplijnkandidaten voor fibrotische ziekten toe --

FOSTER CITY, Californië & PALO ALTO, Californië (VS)--(BUSINESS WIRE)-- 20101221 --

Gilead Sciences, Inc. (Nasdaq:GILD) en Arresto Biosciences, Inc., een particulier bedrijf in de ontwikkelingsfase op het gebied van biotechnologie, dat zich richt op geneesmiddelen die fibrotische ziekten en kanker behandelen, kondigden vandaag de ondertekening van een definitieve overeenkomst aan op grond waarvan Gilead Arresto zal overnemen. Onder de voorwaarden van deze overeenkomst zal Gilead Arresto overnemen voor US$225 miljoen en potentiële toekomstige betalingen op basis van het behalen van bepaalde omzet. Gilead verwacht dat de deal gedurende het eerste kwartaal van 2011 afgesloten zal worden, onder voorbehoud van de voldoening van het afronden van bepaalde voorwaarden en is van plan om de overname door middel van beschikbare liquide middelen te financieren.

Arresto ontwikkelt geneesmiddelen die zich richten op enzymen die betrokken zijn in de synthese van de extracellulaire matrix, die een rol lijkt te spelen in de etiologie van een verscheidenheid van fibrotische ziekten en kanker. Het belangrijkste product van het bedrijf is AB0024, een gehumaniseerde monoklonale antistof (mAb) die zich richten op de menselijk lysyl oxidase-like-2 (LOXL2) eiwit. Het bedrijf heeft onlangs een Fase I-onderzoek opgestart voor het evalueren van AB0024 bij patiënten met idiopathische pulmonaire fibrosis (IPF). Een Fase I-onderzoek van AB0024 bij patiënten met gevorderde solide tumoren is tevens aan de gang.

“Arresto's expertise op het gebied van onderzoek en ontwikkeling is goed afgestemd op Gilead's aandachtsgebieden, met inbegrip van ons lopende klinische programma voor ambrisentan bij IPF,” aldus Norbert W. Bischofberger, PhD, Gilead’s Executive Vice President, Research & Development en Chief Scientific Officer. “We kijken ernaar uit om met het team van Arresto te kunnen samenwerken om de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor ernstige fibrotische ziekten te bevorderen en hun mogelijkheden op het gebied van de behandeling van tumoren te verkennen.”

“Gilead deelt Arresto's visie om innovatieve nieuwe therapeutische mogelijkheden te bieden aan patiënten die onvervulde medische behoeften hebben,” aldus Peter Van Vlasselaer, PhD, Arresto’s President en Chief Executive Officer. “Arresto werd opgericht op basis van de belofte van selectieve therapieën met antistoffen en ik ben ervan overtuigd dat de gecombineerde middelen van onze bedrijven ons in de beste positie plaatsen om op onze eerdere wetenschappelijke resultaten voort te bouwen.”

“Onder Peters leiding heeft Arresto in drie jaar tijd opmerkelijke veel bereikt,” aldus Beth Seidenberg, MD, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Arresto, en partner bij Kleiner Perkins Caufield & Byers. “Peters leiderschap is buitengewoon en bewezen bij diverse bedrijven. Het bestuur is trots op de prestaties van het Arresto-team en is enthousiast over Gilead's inzet om de programma's voor de behandeling van patiënten met fibrose en kanker voort te zetten.”

Over Arresto Biosciences

Arresto Biosciences is een biotechnologiebedrijf dat geneesmiddelen ontwikkelt voor fibrotische ziekten en kanker door zich te richten op de enzymen die betrokken zijn bij de synthese van de extracellulaire matrix. In aanvulling op AB0024 heeft het bedrijf preklinische kandidaat-geneesmiddelen die zich richten op eiwitten die geassocieerd worden met diverse ontstekingsziekten. Het bedrijf is gevestigd in Palo Alto, Californië. Arresto's beleggers zijn Kleiner Perkins Caufield & Byers, HealthCare Ventures, Northgate Capital, DAG Ventures en Abbott Biotech Ventures.

Over Gilead Sciences

Gilead Sciences is een biofarmaceutisch bedrijf dat innovatieve behandelingen ontdekt, ontwikkelt en op de markt brengt op gebieden van onvervulde medische behoeften. De missie van het bedrijf is om de zorg aan patiënten die lijden aan levensbedreigende ziekten wereldwijd te verbeteren. Gilead heeft haar hoofdkantoor in Foster City, Californië en heeft vestigingen in Noord-Amerika, Europa en Australië.

Forward-looking statement

Dit persbericht bevat forward-looking statements, in de betekenis van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995, die onderhevig zijn aan risico's, onzekerheden en andere factoren, met inbegrip van de risico's voor beide bedrijven dat de overname van Arresto niet zal worden voltooid aangezien de transactie onderworpen is aan enkele slotbepalingen. Bovendien, indien en wanneer de transactie is voltooid, zullen er risico's en onzekerheden met betrekking tot het vermogen van Gilead bestaan om het bedrijf en de medewerkers van Arresto met succes in het bedrijf van Gilead te integreren en tot Gilead's vermogen om met succes Arresto's pijplijnprogramma's voort te zetten. Deze risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen de feitelijke resultaten wezenlijk doen verschillen van die, die in de forward-looking statements vermeld staan. De lezer wordt gewaarschuwd niet te vertrouwen op deze forward-looking statements. Deze en andere risico's zijn in detail beschreven in het kwartaalverslag van Gilead op Formulier 10-Q voor het kwartaal eindigend op 30 september 2010, zoals gedeponeerd bij de US Securities and Exchange Commission. Alle forward-looking statements zijn gebaseerd op de informatie die momenteel beschikbaar is voor Gilead, en Gilead neemt geen enkele verplichting om dergelijke forward-looking statements bij te werken.

Ga voor meer informatie over Gilead Sciences naar de website van het bedrijf op www.gilead.com of bel met Gilead Public Affairs op 1-800-GILEAD-5 of 1-650-574-3000.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Gilead
Susan Hubbard, 650-522-5715 (Beleggers)
Nathan Kaiser, 650-522-1853 (Media)
of
Arresto

Peter Van Vlasselaer, PhD, 408-391-4251

Ticker_symbol NASDAQ:GILD