Gemeente Hoogeveen

Veiligheid voorop bij Noorderlichtjesparade

15 december 2010 - Als op 22 december de avond over Hoogeveen valt, wordt het centrum van de stad sprookjesachtig betoverd door muziek, zang en duizenden lichtjes. Ter afsluiting van het meerdaagse kerstevenement in Hoogeveen, vindt de allereerste Noorderlichtjesparade plaats. Om de verwachte drukte in de hand te houden worden extra verkeers- en veiligheidsmaatregelen genomen.

Verlichte praalwagens

De Noorderlichtjesparade is een optocht van verlichte en versierde praalwagens, die van 18.00 tot 20.00 uur door het centrum van Hoogeveen rijden. Er zijn dertien praalwagens die aan de optocht meedoen. Ook lopen verlichte winterse typetjes met de parade mee en is er live muziek op verschillende plaatsen langs de route.

Route

De Noorderlichtjesparade start vanaf de Grote Kerkstraat en gaat via de Raadhuisstraat en Prinses Beatrixstraat, links naar de Van Limburg Stirumstraat. Aan het einde van deze straat slaan de praalwagens linksaf naar de Schutstraat en deze weg wordt vervolgd, tot ze links afslaan naar de Hoofdstraat. De parade eindigt aan Hoofdstraat-Noord, waar de wagens worden opgesteld.

Verkeersmaatregelen

Bezoekers van de Noorderlichtjesparade, worden in verband met de verwachte drukte, verzocht om met de fiets te komen. Het is belangrijk dat de stegen (naar de Hoofdstraat) obstakelvrij blijven, zodat bij een calamiteit het publiek het gebied snel kan verlaten. Om de veiligheid te kunnen waarborgen moeten daarom de fietsen geplaatst worden in de fietsenrekken. Het verkeer in het centrumkan vanaf 18.00 uur gratis parkeren op alle parkeerpleinen. Tijdens het evenement kan het verkeer enige hinder ondervinden, zo zal onder andere vanaf 17.00 uur de Schutstraat afgesloten. Er worden ongeveer dertig verkeersregelaars ingezet om de verkeersstromen in goede banen te leiden.

Veiligheidsmaatregelen

Gemeente, brandweer en politie hebben met de organisatie afspraken gemaakt over de veiligheid tijdens de Noorderlichtjesparade. Zo heeft de brandweer onder andere vooraf alle wagens gecontroleerd in verband met brandveiligheid. Ook de hoogte, breedte en lengte van de wagens is opgemeten. Tijdens de parade lopen zes vrijwilligers om de wagens met linten om ervoor te zorgen dat het publiek niet te dicht bij de wagens kunnen komen.

Klik hier voor meer informatie over de Noorderlichtjesparade