Politie Rotterdam Rijnmond


PERSUITNODIGING: Oud&Nieuw moet feestelijk verlopen, maar raddraaiers worden aangepakt

Datum publicatie: 16-12-2010 16:46

De overgang van 2010 naar 2011 is een feest, maar wie zich niet aan de regels houdt kan een stevige aanpak van de politie Rotterdam-Rijnmond en het Openbaar Ministerie in Rotterdam verwachten. De inzet van de politie is groot, en die van het OM ook. En wie opgepakt wordt, viert Oud&Nieuw in de cel.

De politie heeft tijdens de jaarwisseling ongeveer 1000 mensen in dienst. Die zullen vooral toezicht op straat houden, maar zijn ook nodig om op te treden wanneer dat nodig is.

Wanneer mensen aangehouden worden, zullen ze naar verschillende locaties in de regio worden gebracht. En dat betekent ook dat ze daar dan in ieder geval tot 9 uur zaterdagmorgen zitten. Want de arrestantenafhandeling door personeel van het OM gaat pas op zaterdagmorgen aan het werk. Het OM heeft daartoe besloten na ervaringen in het verleden. Toen is het voorgekomen dat mensen die zich schuldig hadden gemaakt aan lichtere feiten, waarvoor dezelfde nacht nog een transactie werd betaald waardoor ze weer op vrije voeten kwamen, later in de nacht nogmaals werden aangehouden. Met de Orde van Advocaten zijn afspraken gemaakt voor de zaterdagmorgen, zodat arrestanten die dat willen ook met een advocaat kunnen spreken voor zij gehoord worden door de politie. Dat geldt overigens vooral voor de wat zwaardere zaken.

Niemand zal de politiebureaus verlaten zonder te weten waar hij of zij aan toe is. Zo zijn er supersnelrechtzittingen voorzien op 3 januari. Oud&Nieuw gerelateerde zaken die iets meer tijd nodig hebben, zullen op een snelrechtzitting in de eerste of tweede week van januari worden geplaatst. Dit geldt voor de zaken waarvoor iemand in voorlopige hechtenis genomen kan worden.
Verdachten van lichtere feiten krijgen transacties aangeboden, dan wel een dagvaarding mee voor een politierechterzitting in januari of februari. Op 5 januari is een taakstraf OM-zitting, een zogenoemde TOM-zitting voorzien. Voor al deze extra zittingen zijn afspraken gemaakt met de rechtbank Rotterdam en de reclasseringsorganisaties.

In aansluiting op landelijk beleid zal het OM tijdens de zittingen hogere straffen eisen voor misdrijven en overtredingen gepleegd tijdens de jaarwisseling. Voor geweld tegen mensen met een publieke taak wordt de eis standaard 200 procent hoger.


Noot voor redacties
(