Gemeente De Bilt


16-12-2010

Na ruim 15 jaar krijgt de aanleg van het Waadpad in Hollandsche Rading een vervolg.
Het Waadpad is een wandelpad dat in het kader van de landinrichting 1) Noorderpark in 1995 aangelegd zou worden door de landinrichtingsdienst . Het pad is toen maar voor een deel aangelegd. Vanuit de gemeente ligt er al jarenlang de wens om dit pad verder aan te leggen en de wandelroute te voltooien. Op woensdag 22 december ondertekent wethouder Ditewig een overeenkomst om de benodigde grond in bezit te krijgen zodat het Waadpad nu volledig aangelegd kan worden.

Bij de start van de aanleg van het Waadpad in Hollandsche Rading was de wens van de landinrichtingsdienst om het wandelpad aan te laten sluiten op het fietspad (Vuurschepad) dat net buiten het dorp ligt. De gemeente ging hier niet mee akkoord omdat het drukke fietspad niet veilig is voor de voetgangers.

Toenmalig wethouder Anne Doedens van gemeente Maartensdijk heeft in 1998 samen met betrokken bewoners en vereniging `Hart voor Groen' een alternatief plan opgesteld. Het voorstel betrof een vrij liggend wandelpad dat aan de westzijde van het fietspad aangelegd kon worden. In het kader van de landinrichting is dit pad niet gerealiseerd.

In 2010 werd de betreffende grond toegedeeld aan Jan van Woudenberg, boer uit Maartensdijk. De gemeente is met hem in contact getreden om te kijken of het toch nog mogelijk is om het wandelpad aan te leggen. De heer Van Woudenberg werkte mee aan dit plan en verkoopt het benodigde stuk grond aan de gemeente. De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van de voorjaarsnota in 2010 geld beschikbaar gesteld voor de aankoop van de grond en de aanleg van het wandelpad.

Op woensdag 22 december vindt de grondoverdracht plaats bij de notaris. Daarna zal de gemeente nog met omwonenden om de tafel gaan over de daadwerkelijke uitvoering van de aanleg van het pad.

De aanleg van het pad versterkt de recreatieve functie van het buitengebied en inwoners van Hollandsche Rading kunnen straks een mooi ommetje maken in hun dorp.


1) Het Noorderpark is het gebied tussen de stad Utrecht en de Loosdrechtse plassen. De landbouw in het Noorderpark had grote behoefte aan een betere inrichting van het gebied. Daarom is vanuit de landbouw een ruilverkaveling aangevraagd. Na overleg tussen het Rijk en de provincie is besloten om voor het Noorderpark niet een ruilverkaveling, maar een herinrichting voor te bereiden. De reden hiervoor was dat het Noorderpark niet alleen voor de landbouw, maar ook voor de natuur, de recreatie en het landschap een erg belangrijk gebied is. De landinrichtingsdienst heeft deze herinrichting uitgevoerd.

Informatie

Voor eventuele vragen aan de gemeente kunt u contact opnemen met Donate Schuil, communicatieadviseur, via telefoon (030) 228 95 01.

Bilthoven, 16 december 2010