Gemeente Alphen aan den Rijn


Gemeente en partners bereiden zich voor op feestdagen

De gemeente wil graag dat de feestdagen, met name de jaarwisseling een feest is waar jong en oud van geniet. Om alles in goede banen te kunnen leiden, is samen met de brandweer en politie een draaiboek opgesteld. Hierin staat wie welke taak heeft voorafgaand, tijdens en na de jaarwisseling. Wethouder Hans Groen in t Wout is blij dat ook andere partners ondersteuning bieden bij de voorbereidingen. Geweldig dat naast brandweer en politie ook horecagelegenheden, jongerenwerk en WonenCentraal meewerken. Ook de inwoners kunnen een steentje bijdragen aan veilige feestdagen.

Afsluiten afvalbakken
Vorig jaar is de jaarwisseling redelijk rustig verlopen. De sfeer was goed en er hebben zich geen grote ongeregeldheden voorgedaan. Toch was er achteraf een schadepost onder andere door vernielingen van prullenbakken en containerbranden. Reden om dit jaar de afvalcontainers zoveel mogelijk te legen. Op een aantal plaatsen worden alle ondergrondse afvalcontainers gesloten. Hetzelfde geldt voor prullenbakken. De gemeente is hier 1 december al mee gestart.

Overige activiteiten
Er worden niet alleen fysieke maatregelen genomen. Zo gaat bijvoorbeeld het jongerenwerk rondom Oud & Nieuw activiteiten voor jongeren in de ISV-wijken en Kerk en Zanen organiseren. Ook geven jongerenwerkers voorlichting over vuurwerk. Buurtvaders lopen op oudejaarsdag rond in de Edelstenen- en Planetenbuurt om jongeren te corrigeren op gevaarlijk gedrag met vuurwerk. In samenwerking met de horeca is geïnventariseerd welke activiteiten tijdens de jaarwisseling georganiseerd zijn, hoeveel mensen zij verwachten en hoe laat de zaken sluiten. WonenCentraal heeft particuliere beveiliging ingehuurd om het bezit van wonenCentraal te beveiligen. De particuliere beveiliging van wonenCentraal zal rondrijden in de Harskamp, Marsdiep, Vliestroom, Preludeweg, Groene Dorp, Edelstenen-buurt, Planetenbuurt, Stromenbuurt en de Componistenbuurt. Daarnaast heeft de gemeente alle bouw en aanneemwerken een brief gestuurd om te vragen of zij hun spullen rondom bouwprojecten willen opruimen, vastzetten of achter hekken willen plaatsen om vandalisme te voorkomen.

Lik op stuk beleid
Alle activiteiten zijn gericht op een gezellig verloop van Oud & Nieuw. Mocht het nodig zijn, dan pakt de politie de raddraaiers die gemeentelijke eigendommen vernielen op en sluit hen op. Zij staan via een SuperSnelRecht-zitting op 3 januari 2011 voor de rechter. Op deze manier probeert de gemeente de schade te verhalen. Jongeren die te vroeg vuurwerk afsteken, worden overgedragen aan bureau Halt. Als straf moeten zij op 3 januari 2011 meehelpen de vuurwerkresten op te ruimen.

Iedereen doet mee. U ook?
Wethouder Hans Groen in t Wout: Het helpt enorm als inwoners ons melden als er in hun omgeving hopen zwerfafval liggen. Ook vernielingen aan gemeentelijke eigendommen horen wij graag zo snel mogelijk. Vuurwerk afsteken is prima, maar doe het wel veilig en ruim zo snel mogelijk de resten op. Zo werken we samen aan veilige en plezierige feestdagen. Uiteraard sluit de gemeente zich ook aan bij de landelijke campagne die agressie tegen mensen in de publieke dienstverlening moet tegengaan. Mensen kunnen zelf ook wat doen om het geweldplegers zo moeilijk mogelijk te maken. Dat kan bijvoorbeeld door samen met anderen in te grijpen of door 112 te bellen. Ook worden getuigen van geweld opgeroepen bij het slachtoffer te blijven, zich te melden bij de politie en eventueel fotos te maken.

Brandveiligheid tijdens de feestdagen
Risicos op brand zijn ook tijdens de feestdagen niet uit te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke versieringen en sfeerverlichting zoals kaarsen en kerstverlichting. Dit geldt voor bedrijven, maar ook voor in huis. Een veilige kerstboom is een kunstboom van moeilijk brandbaar materiaal. Dennengroen (kersttakken) is zeer brandgevaarlijk, zeker als het droog is. Dat geldt met name voor kersttakken die zijn aangebracht als plafondversiering. Kunsttakken zijn veruit het veiligst, mits geïmpregneerd. Daarnaast kan het natuurlijk niet zo zijn dat er teveel mensen in een bepaalde ruimte worden toegelaten. Het kan dan moeilijker- of zelfs onmogelijk worden te vluchten bij brand.

Na de feestdagen
Veel ongelukken met vuurwerk gebeuren op nieuwjaarsdag, omdat kinderen nog niet geknald vuurwerk of zogenaamde weigeraars proberen af te steken. Ruim daarom het vuurwerkafval zo snel mogelijk op. Deze week valt bij alle huishoudens in de gemeente de bekende blauwe vuurwerkafvalzak van gerecycled plastic in de bus, samen met de afvalwijzer voor 2011. Op maandagmorgen 3 januari kunt u vóór 09.00 uur uw vuurwerkafval in de zak aan de rand van de stoep zetten.De gemeente begint maandag 3 januari om 09.00 uur met het ophalen van het vuurwerkafval.
De gemeente haalt op woensdag 12 januari, de woensdag na Drie Koningen, de poude kerstbomen op in de wijken. Zo voorkomen gemeente en bewoners samen dat er kerstbomen illegaal verbrand worden, of maandenlang blijven liggen. Houdt u de Week in beeld in het Witte Weekblad in de gaten voor informatie over de ophaalplaatsen en tijden. Deze informatie vindt u te zijner tijd ook op www.alphenaandenrijn.nl.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn