Smaak van champagne is beter wanneer deze wordt ingeschonken als bier

22/12/2010 10:00

Flir Systems

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de manier van inschenken van champagne het verlies aan CO2 beïnvloedt, wetende dat het verlies aan CO2 ook smaakverlies betekent.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door GRESPI -groep voor onderzoek in technische wetenschappen- met gebruik van FLIR Systems warmtebeeldcamera's.

Lange tijd is gedacht dat de bubbels in champagne alleen maar bijdroegen aan de mousserende en soms frisse ervaring in de mond, zonder verdere invloed op de smaak van champagne. Die veronderstelling is echter fout, want een eerder onderzoek (in 2009 gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences) toonde al aan dat CO2 het grootste deel van het aroma in champagne bevat. Er is bewijs dat de bubbels tot 30 keer meer smaakversterkende chemicaliën bevatten dan de rest van de drank.

Tot nu toe bleven de precieze oorzaken voor de smaak van deze speciale drank echter een mysterie. Dat is veranderd sinds onderzoekers proberen die mysteries te ontrafelen. De nieuwste onthulling is dat we goed moeten letten op de manier waarop we deze bubbelwijn inschenken.

Ze controleerden het CO2-gehalte van champagne voor en na het inschenken bij verschillende schenktechnieken en verschillende temperaturen. Ze ontdekten dat hoe lager de temperatuur was, hoe kleiner het CO2-verlies bij het inschenken was. Dit is het eerste wetenschappelijke bewijs dat gekoeld serveren van champagne helpt bij het behoud van CO2 en dus ook van het aroma van de champagne. Nog verrassender was echter het resultaat van de vergelijking van verschillende schenktechnieken. Het bleek dat de klassieke schenkmethode van champagne helemaal niet zo effectief was.

De onderzoekers vergeleken twee manieren van champagne in een glas schenken: de 'champagnemethode' en de 'biermethode'. Bij de 'champagnemethode' wordt het glas verticaal gehouden en valt de champagne

op de bodem van het glas. Bij de 'biermethode' wordt het glas gekanteld gehouden, zodat de champagne langs de wand van het glas vloeit, waarna het glas tijdens het inschenken geleidelijk in een verticale stand wordt gebracht. De onderzoekers maten het CO2-gehalte voor en na het inschenken bij beide schenktechnieken en bij drie verschillende temperaturen: 4, 12 en 18 graden C.

Uit de resultaten bleek dat de bierschenktechniek veel minder CO2-verlies opleverde dan de 'traditionele'methode.

Voor het menselijke oog is deze CO2-emissie niet waarneembaar. Het meten ervan was voor onderzoekers een ware uitdaging. Met de FLIR warmtebeeldcamera's kon ontsnappend CO2 tijdens het schenkproces worden waargenomen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl