Nieuw-Vlaamse Alliantie




Een Vlaamse begroting in evenwicht is de beste wissel op de toekomst

klok 21 december 2010

In het Vlaams Parlement vond vandaag de eerste dag van plenaire besprekingen over de Vlaamse begroting 2011 plaats. N-VA-fractievoorzitter Kris Van Dijck wees er in zijn tussenkomst op dat een begroting in evenwicht een verdienste is die helemaal niet voor de hand ligt.

Volgens Kris Van Dijck leverden de Vlaamse regering en Minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) puik werk. "In tegenstelling tot vroeger viel geen budgettaire ruimte te verdelen. Het was besparen en snoeien geblazen, terwijl we de domeinen die onze toekomstvisie het meest onderbouwen probeerden te ontzien. Besparen blijft zwaar. Maar we zijn het onszelf en de komende generaties verplicht."

Ook het Rekenhof benadrukt dat de Vlaamse regering fundamenteel goed zit met de keuze voor een begrotingsevenwicht in 2011. In haar verslag wijst het Rekenhof er op dat de gehanteerde parameters bij deze begroting 2011 voorzichtig en realistisch zijn, wat in het verleden niet altijd het geval was.

Een begroting in evenwicht is nochtans volgens Kris Van Dijck geen voor de hand liggende zaak. "In dit land werden er in het verleden al te veel putten gemaakt. De Vlaamse begroting is in evenwicht, mede dankzij een belangrijke 2e besparingsronde in 2011 van in totaal 376 miljoen EURO. Tegelijk maken we in 2011 voor 95 miljoen EURO ruimte vrij voor nieuwe beleidsaccenten. Met deze begroting behoren we tot de beste leerlingen in de Europese klas."

Vlaanderen levert vandaag belangrijke inspanningen. Velen vinden dat volgens de fractievoorzitter van de N-VA in het Vlaams Parlement onterecht normaal. "Als alle betrokken overheden in België dezelfde inspanningen zouden leveren als Vlaanderen nu doet, hadden we vanaf 2011 ook een federale begroting in evenwicht. De boodschap die we vandaag vanuit het Vlaams parlement meegeven aan de onderhandelaars in de federale regeringsvorming, is dat onze budgettaire inspanningen hen zullen inspireren om hetzelfde te doen." Auteur(s): Kris Van Dijck, fractievoorzitter Vlaams Parlement Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be