Deelgemeente Charlois Rotterdam

RDM Campus wint architectuurprijs

Na het winnen van de Job Dura Prijs 2010 heeft de RDM Campus vorige week ook de Publieksprijs van de Rotterdamse Architectuurprijs 2010 gewonnen. Bij dezelfde gelegenheid ontving Woonstad Rotterdam de Gouden Bouwhelm, vanwege de hoogste woningbouwproductie in Rotterdam, onder meer in de Tuin op het Zuiden in Pendrecht.

Vorige week kreeg RDM Campus de Publieksprijs van de Rotterdamse Architectuurprijs 2010 (foto: Marijke Volkers). Het publiek kon kiezen uit de 24 'meest indrukwekkende transformaties van de afgelopen drie jaar'. Ruim duizend Rotterdammers brachten hun stem uit en kozen voor RDM Campus als winnaar. De tweede plaats was voor het SS Rotterdam, het Atlantic Huis kwam op de derde plaats.

Het publiek noemde RDM Campus onder meer 'boegbeeld van Rotterdam, aangezien Rotterdam daar groot mee geworden is' en 'uniek hoe zo'n industrieel erfgoed behouden heeft kunnen blijven en hoe logisch en efficiënt hergebruikt'.

Wethouder Karakus reikte de prijs uit aan bouwer Dura Vermeer Bouw Rotterdam, de architecten Plus Architecten en Van Heerden en Partners i.s.m. Studio Dara en opdrachtgevers Havenbedrijf Rotterdam, Hogeschool Rotterdam en Albeda College.

De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van de Gemeente Rotterdam en Stichting AIR om het architectuurklimaat in de stad verder te stimuleren. De prijs bestaat uit twee delen: een vakprijs, die beoordeeld wordt door een professionele jury en een publieksprijs. De vakprijs ging naar de Jan Prins en Willibrordschool. De Rotterdam Architectuurprijs is de opvolger van de vroegere Bouwkwaliteitsprijs van de gemeente Rotterdam.

De prijs wordt uitgereikt op basis van een driejaarlijkse cyclus waarin de prijs achtereenvolgens gewijd is aan woningbouw, utiliteitsbouw en een actueel thema. In 2010 was het thema transformatie of hergebruik'.