FNV KIEM

Btw-verhoging podia uitgesteld

woensdag 22 december 2010

De verhoging van de btw op toneel- en concertkaartjes is een half jaar uitgesteld. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan bezwaren van de Eerste Kamer.

Staatssecretaris Weekers van Financiën (VVD) zei in de senaat toe de btw op theaterkaartjes pas per 1 juli 2011 in te voeren. Een belangrijk bezwaar van de Eerste Kamer was dat een btw-verhoging vanaf 1 januari, midden in het theaterseizoen, de cultuursector hard zou raken. Een meerderheid in de Eerste Kamer had er voor gepleit om de verhoging van de btw pas op 1 september in te voeren. Dan begint het nieuwe theaterseizoen.

De verhoging van het btw-tarief van 6 naar 19 procent op voor concert- en theaterkaartjes is door het kabinet vastgelegd in het regeerakkoord. De VVD in de Tweede Kamer was nog wel bereid om naar alternatieven te kijken, maar gedoogpartij PVV was onverbiddelijk. Daarmee kwam invoering van een nieuw belastingplan, waarvan de btw-verhoging deel uitmaakte, in gevaar.

De Eerste Kamer liet het conflict hoger oplopen dan het kabinet leek te hebben voorzien. In een laatste poging om iets aan de btw-verhoging te doen, vroegen de senatoren gisteren zelfs premier Rutte om terug te komen van vakantie. Na koortsachtig overleg tussen kabinet en de Tweede Kamerfractievoorzitters van VVD, CDA en PVV ging Geert Wilders alsnog overstag.
Daarmee was de angel eruit en het belastingplan veiliggesteld.

Volgen staatssecretaris Weekers van zullen de kaartjes voor het volgende seizoen wel onder het hogere belastingtarief vallen. De voorverkoop voor kaartjes van voorstellingen in het najaar zal dan ook niet onder het oude tarief van 6 procent kunnen.

Veel hangt af van de verkiezingen voor de Provinciale Staten komend voorjaar. Als de huidige coalitie van VVD, CDA en PVV dan verzuimd om een meerderheid te behalen in de Eerste Kamer wordt het voor het kabinet moeilijk om het btw-plan uit te voeren en komt van uitstel misschien wel afstel