Gemeente Asten gemeentelijke bossen

Houtoogst in de gemeentelijke bossen

De jaarlijkse houtoogst in de gemeentelijke bossen gaat beginnen.

Waar gaan we oogsten
Dit winterseizoen vindt er houtoogst plaats in de bossen rond de visvijver. Indien u de afgelopen periode daar bent geweest zal het u zijn opgevallen dat sommige bomen zijn voorzien van een oranje verfstreep. Dit zijn zogenaamde blesstrepen. De bomen die oranje zijn geblest worden geoogst.

Waarom we hout oogsten
De houtoogst is geen doel maar een middel om een structuurrijk, gevarieerd en gemengd bos te creëren. Een bos waar natuurwaarden en beleving van het bos een belangrijke functie vervullen.

Door dunningsgewijs in de boomlaag in te grijpen wordt er licht in het kronendak en op de grond gecreëerd. Door meer licht te creëren krijgen de blijvende bomen de benodigde ruimte om verder uit te groeien en krijgen struiken kans zich te vestigen. Hierdoor neemt de vitaliteit, diversiteit en de stabiliteit van het bos toe.

Naast de dunning die wordt uitgevoerd worden er in het bos ook op enkele plekken groepsgewijs bomen gekapt. Door (tijdelijk) open plekken te creëren ontstaat er afwisseling in de structuur van het bos. Het huidige bos is vrij eenvormig doordat in het verleden overal dezelfde bomen zijn aangeplant die nu allemaal ongeveer even oud zijn. Door open plekken te creëren komt er meer licht op de bodem, waardoor op deze plek verjonging kan plaatsvinden. Door over een lange periode geleidelijk op deze manier te werken zal er op den duur een zeer gevarieerd bos ontstaan met bomen van verschillende soorten en leeftijden. De grote kaalkappen die in het verleden plaatsvonden zijn verleden tijd.

Vragen
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gemeente Asten, mevrouw M.(Maaike) van Jole 0493-671212. Kijk hier voor een kaart die laat zien waar er ingegrepen wordt.