Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie investeert 2,5 miljoen - Q4 van broedplaats naar creatieve innovatieve wijk
De gemeente Venlo kan rekenen op een Provinciale bijdrage van 2.500.000,00 om de wijk Q4 door te ontwikkelen tot een bestendige creatieve en innovatieve wijk. Tot het plan behoort het ontwikkelen van een bedrijfsverzamelgebouw, het aanpassen van de Bolwaterstraat tot binnenstedelijke cultuurstraat, het zichtbaar maken van de historische vondsten, het realiseren van een poppodium en het organiseren van culturele evenementen in de wijk. Deze deelprojecten moeten leiden tot blijvende resultaten. Het project heeft een looptijd tot en met 2014.

Gedeputeerde Kunst en Cultuur Odile Wolfs: "De Provincie heeft de herontwikkeling van Q4 de afgelopen jaren actief ondersteund met het programma 'van broeinest naar broedplaats'. De tijd is nu rijp om Q4 met een blijvende impuls te bestendigen tot een wijk waar culturele ondernemers en jonge gezinnen in een culturele ambiance leven, wonen en werken. Deze wijk houdt de innovatieve kenniseconomie draaiende".

Doel van het project is een creatief en innovatief klimaat te realiseren in Limburg. Daarbij wordt grensoverschrijdend gewerkt. Bij het uitwerken van de plannen wordt actief geluisterd naar de ideeën van bewoners en ondernemers van de wijk zelf. Het plan maakt deel uit van het cultuurconvenant 2009-2014 dat de Provincie Limburg en de gemeente Venlo in september 2009 tekenden. Met het sluiten van dit convenant gaven beide partijen aan gezamenlijk te willen bijdragen aan het tot stand brengen van een culturele sprong die Noord-Limburg en haar centrumstad op de kaart zet.

Sinds enkele jaren richt de Provincie Limburg zich op de ontwikkeling van creatieve industrie in de regio. Daarbij staat de innovatie van diensten en producten in het bedrijfsleven centraal. Zij doet dat door het stimuleren van creatieve bedrijvigheid, professionalisering van de cultuursector en deskundigheidsbevordering van de creatieve starters. Naast individuele projecten zet de Provincie ook in op het stimuleren en waar mogelijk verder ondersteunen van majeure projecten als Q4.

22-12-2010 09:21