Politie Gelderland-Zuid

Politie gaat voor een veilige jaarwisseling

Gelderland-Zuid, 22-12-2010 o In voorbereiding op de jaarwisseling is de politie-inzet tijdens oud en nieuw gericht op een ordelijk en veilig verloop in de regio Gelderland-Zuid. De politie is na de zomer al begonnen met de voorbereidingen op het grootste evenement van het jaar. Er wordt hierbij nauw samen gewerkt met de andere hulpdiensten, de brandweer en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie bij ongevallen en rampen (GHOR). Op lokaal niveau zijn afspraken gemaakt met gemeenten. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken over vormen van snelrecht en de strafmaat voor oud en nieuw-verdachten. De politie gaat er vanuit dat het een mooi feest wordt.

Net als vorig jaar wordt de regionale politie-inzet gekenmerkt door de filosofie van kennen en gekend worden. Dit houdt in dat zoveel mogelijk gebiedsgebonden politiemensen dienst doen in hun eigen werkgebied en daardoor herkenbaar en aanspreekbaar zijn. De bedoeling daarvan is problemen in een vroeg stadium te signaleren, zo nodig bij te sturen en te (helpen) voorkomen. Voorafgaand aan de jaarwisseling is samen met gemeenten bekeken op welke plaatsen mogelijk politie-inzet gewenst is. De politie wil dáár aanwezig zijn, waar zij daadwerkelijk noodzakelijk is. Tegen personen die zich tijdens de jaarwisseling misdragen en de openbare orde verstoren treedt de politie vanzelfsprekend op. In een aantal gemeenten zal gebruik worden gemaakt van cameratoezicht, zodat bij dreigende of escalerende situaties snel kan worden gereageerd. Daarnaast zal de politie gebruik maken van bodycams.

Vuurwerk

Meldingen van overlast door het afsteken van vuurwerk, worden onderzocht door het lokale politieteam. Sinds september is er ook een vuurwerkteam operationeel met als doelstelling het terugdringen van de veiligheidsrisicos (ongevallen, schade, overlast) en oneerlijke concurrentie die worden veroorzaakt door handel in verboden consumentenvuurwerk. Om deze doelstelling te bereiken wordt er actief onderzoek gedaan naar de handel in illegaal vuurwerk. Het vuurwerkteam is onderdeel van het interregionale milieurechercheteam en werkt vanuit het politiebureau in Elst. De aanpak van het vuurwerkprobleem gebeurt in overleg met onder andere de gemeenten en het Openbaar Ministerie.

Wie verknalt oudjaar?

De jaarwisseling is een feest van iedereen. Toch wordt oud en nieuw te vaak verstoord door vernielingen en opstootjes. De politie roept daarom iedereen op die informatie heeft over dit soort zaken, om dit te melden via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer: 0800-7000.

Verkeerszorg en alarmering 1-1-2 mobiel

De dienst verkeerspolitie van het KLPD zal binnen onze regio tussen 20.00 uur oudejaarsavond tot 07.00 uur nieuwjaarsdag aanwezig zijn voor ongevals- en incidentenafhandeling. Niet in alle gevallen kan een korte aanrijtijd worden gegarandeerd, maar na het nemen van de eerste maatregelen door de politie van onze eigen regio, kan door het KLPD het incident verder worden afgehandeld.

Om de lokale meldkamer van onze regio te ontlasten zal de 1-1-2 centrale van de KLPD van 31 december 2010 vanaf 9:00 uur tot 1 januari 2011 9:00 uur meldingen van geïdentificeerde incidenten niet standaard doorschakelen naar onze regio. Wanneer er wordt vastgesteld dat de bereikbaarheid van onze regionale meldkamer afneemt, worden niet meer alle meldingen van hetzelfde incident doorverbonden, maar zal worden beantwoord met de mededeling dat het een bekend incident betreft. Meldingen met nieuwe informatie over een eerder gemeld incident, zullen wel worden doorverbonden.

Lik op stuk tijdens oud & nieuw

Het Openbaar Ministerie (OM) past bij strafbare feiten gepleegd tijdens oud & nieuw als het mogelijk is (super)snelrecht toe. Normoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd en snel afgestraft. Supersnelrecht houdt in dat verdachten binnen de termijn van de inverzekeringstelling, dus binnen drie dagen, worden berecht. Het gaat om bewijstechnisch eenvoudige zaken, zoals vernieling, openlijk geweld en geweld tegen mensen met een publieke functie. Bij het gewone snelrecht moet de verdachte binnen de bewaringstermijn van 14 dagen voor de rechter verschijnen.

Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, hogere taakstraffen of langere gevangenisstraffen. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. De aangerichte schade wordt op de daders verhaald.

Geweld tegen hulpverleners

Landelijk is half november de campagne Meer veiligheid op straat gestart. Ook in Gelderland-Zuid wordt door het bevoegd gezag (hoofdofficier van justitie, korpsbeheerder en korpschef) geweld tegen hulpverleners niet getolereerd. Zaken met geweld tegen mensen met een publieke taak, zoals brandweer- en ambulancepersoneel en politieagenten, krijgen bijzondere aandacht. Het Openbaar Ministerie treedt streng op tegen verdachten van dergelijke zaken en zal extra hoge straffen eisen.

(14)

Laatst gewijzigd 22-12-2010 10:20 | © Regio Gelderland-Zuid |