Verfilming Ammaniti's "Jij en ik" door Oscarwinnaar Bertolucci

22/12/2010 10:45

Dutch Media Uitgevers

"Jij en ik", het nieuwste werk van Niccoló Ammaniti, zal verfilmd worden door niemand minder dan de gelouterde Italiaanse filmregisseur Helmer Bernardo Bertolucci. Ammaniti zal als co-schrijver aan de film meewerken.

Bertolucci maakte dit nieuws afgelopen week aan de Italiaanse media in New York bekend. De verfilming van de novelle van Ammaniti is tevens het eerste project van Bertolucci na een pauze van zeven jaar: "Het is een verhaal dat zowel droom en werkelijkheid met elkaar verweeft als het opgroeien en de intrede tot de volwassenheid verbeeldt", lichtte Bertolucci aan het Italiaanse dagblad Corriere della Sera toe.

Bertolucci verwierf internationale bekendheid met films als "Last Tango in Paris" (1972), "The Last Emperor" (winnaar van negen Oscars in 1987, waaronder Beste Film en Beste Regisseur), "Stealing Beauty" (1996) en "The Dreamers" (2003). Het volledige oeuvre van Bertolucci wordt momenteel geëerd in het MoMA Museum of Modern Art in New York.

"Jij en ik" (de Nederlandse vertaling van "Io e Te") verscheen in november 2010 bij Lebowski en speelt zich grotendeels af in een kelder in Rome, waar de introverte puber Lorenzo zich schuilhoudt voor zijn ouders die menen dat hij met vrienden op skivakantie is. In deze kelder krijgt Lorenzo onverwachts bezoek van zijn oudere halfzus Olivia, die hem om hulp vraagt.

Het werk van Niccoló Ammaniti was al eerder op het witte doek te zien: de novelle "Het laatste oudejaar van de mensheid" werd verfilmd met Monica Bellucci in de hoofdrol en de bestsellers "Ik ben niet bang" en "Zoals God het wil" werden verfilmd door de Italiaanse cineast en tevens Oscarwinnaar Gabriele Salvatores. Tevens staat de Italiaanse verfilming van "Ik haal je op, ik neem je mee" op het punt van verschijnen.





http://www.lebowskipublishers.nl