Technische Universiteit Delft

Europese beurs laat TU Delft prof. Andrzej Stankiewicz snookeren met moleculen

TU Delft hoogleraar Procesintensificatie Andrzej Stankiewicz heeft een ERC Advanced Investigators Grant van 2,3 miljoen Euro ontvangen van de Europese Onderzoeksraad. Stankiewicz zal de komende vijf jaar met het geld onderzoek doen naar het op moleculair niveau verbeteren van chemische reactoren. Daarmee levert hij een bijdrage aan het ontwikkelen van duurzame, afvalvrije en energie-efficiënte chemische processen, bijvoorbeeld voor de productie van schone brandstoffen.

Snooker met moleculen
Andrzej Stankiewicz over zijn ERC Advanced Grant: "Mede door deze beurs kan ik aan een van de grootste uitdagingen op mijn terrein werken, namelijk complete controle krijgen over chemische reacties op moleculair niveau." De effectiviteit van een reactie hangt af van onder meer het aantal en de frequentie van botsingen tussen moleculen, de oriëntatie van de moleculen ten opzichte van elkaar op het moment van de botsing en hun energie. "De chemische reactoren van vandaag, bijvoorbeeld in de industrie, bieden eigenlijk heel weinig controle over de moleculen, waardoor de chemische reacties verre van energie-efficiënt zijn en bovendien veel onnodig afval veroorzaken."

De oplossing voor dit probleem is een 'perfecte' reactieomgeving, waarin de geometrie van de botsingen tussen moleculen geheel kan worden beheerst en energie selectief wordt overgedragen op de juiste moleculen, in de juiste vorm, in de juiste hoeveelheid, op het juiste moment en op de juiste positie. Stankiewicz: "Vergelijk het met het spelen van een spelletje snooker met moleculen. De gestructureerde reactor is dan de snookertafel en we gebruiken diverse vormen van elektromagnetische energievelden als snookerkeus. Hierdoor kunnen we bruggen bouwen tussen het fundamentele onderzoek van de chemische natuurkunde van Herschbach, Lee en Polanyi (Nobelprijs voor de Scheikunde, 1986) en het toepassingsgerichte onderzoek van de chemische procestechnologie." Stankiewicz zal zich in zijn onderzoek vooral richten op chemische reacties met koolstofdioxide, methaangas en water. Daarmee kan het onderzoek een belangrijke bijdrage leveren aan de volledig duurzame productie van brandstoffen uit deze stoffen.

ERC Advanced Grant
De Advanced Investigators Grant, de meest prestigieuze persoonlijke beurs van de Europese Onderzoeksraad, is bedoeld om gerenommeerde, toonaangevende onderzoekers van topniveau uit een wetenschappelijk, technisch of academisch vakgebied in staat te stellen om grensverleggend onderzoek naar eigen keuze te verrichten. Onderzoek dat door de Europese Onderzoeksraad wordt gefinancierd is ambitieus, niet alleen wat betreft de te leveren wetenschappelijke prestatie, maar ook wat betreft creativiteit en originaliteit, bijvoorbeeld in de vorm van een onconventionele methodologie of onderzoek op de grensvlakken tussen traditionele vakgebieden.

Meer informatie: