Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Winterweer houdt voorlopig aan
KNMI waarschuwingen voor gladheid blijven van kracht 22 december 2010 - Vandaag zorgt ijzel lokaal nog steeds voor verraderlijke gladheid. Bovendien gaat het in de loop van de middag weer op verschillende plaatsen sneeuwen, voornamelijk in het noorden en noordwesten. Het overgangsgebied tussen vorst en dooi blijft dicht in de buurt, maar ons land blijft aan de koude kant van de overgangszone. Langs de dooigrens passeren voortdurend neerslaggebieden die ook de komende dagen soms sneeuw en lokaal ijzel kunnen opleveren. Het winterweer met meest lichte tot matige vorst houdt de komende dagen aan. Blijf de weerwaarschuwingen dus vooral volgen. Op verschillende plaatsen in ons land waren vandaag ijsnaaldjes of poolsneeuw te zien. Dat zijn heel kleine sneeuwkristalletjes die schitteren in de zon. Ze komen voor bij zeer lage temperaturen van meer dan 7 tot 8 graden onder nul. Bij de zon vertoonde de ijsnaalden een prachtig haloverschijnsel met een felle bovenraakboog (foto: Peter Paul Hattinga Verschure)
Op verschillende plaatsen in ons land waren vandaag ijsnaaldjes of poolsneeuw te zien. Dat zijn heel kleine sneeuwkristalletjes die schitteren in de zon. Ze komen voor bij zeer lage temperaturen van meer dan 7 tot 8 graden onder nul. Bij de zon vertoonde de ijsnaalden een prachtig haloverschijnsel met een felle bovenraakboog (foto: Peter Paul Hattinga Verschure)
In de afgelopen nacht en ochtend kreeg vooral de zuidoostelijke helft van het land te maken met wat lichte regen en motregen die op de bevroren bodem lokaal leidde tot ijzel. Voor het verkeer is dat zeer gevaarlijk. Een geringe hoeveelheid kan al aanleiding geven tot gladheid, die zeer verraderlijk kan zijn.

Zeer strenge vorst en sneeuw
Vooral de afgelopen dagen was het op een aantal plaatsen bijzonder koud. Op enkele plaatsen kwam het tot zeer strenge vorst, dat wil zeggen meer dan 15 graden onder nul. In Lelystad wees de thermometer maandag rond middernacht -16,9 graden, de voorlopig laagste temperatuur van deze winter. Herwijnen noteerde -16,3 graden. Opmerkelijk is hier ook de zeer lage temperatuur maandagmiddag: midden op de dag vroor het in de mist 11 graden.

In de nacht van maandag op dinsdag trok een sneeuwgebiedje vanuit het zuidwesten over het land maar gaandeweg nam de intensiteit van de neerslag af. De neerslagmeters kregen in de zuidwestelijke helft 2 tot 4 mm in de vorm van sneeuw. De meeste sneeuw ligt nog steeds in Zeeland, zo'n 15 tot 20 cm. Wilhelminadorp meldde dinsdagochtend 26 cm, Wijk aan zee 25 cm en Zandvoort 21 cm. In de rest van het land ligt op veel plaatsen 10 tot 15 cm. De minste sneeuw wordt aangetroffen in het noorden, waar het landschap lokaal nog altijd groen is. Met het kwakkelweer in aantocht zal de sneeuwlaag op meer plaatsen gaan minderen maar op veel plaatsen ligt zoveel sneeuw dat het ook tijdens de Kerst in een deel van het land wit zal zijn (zie de KNMI-sneeuwkaart van Nederland).

Sneeuwkaart van dinsdag 21 december 2010 (Bron: KNMI) Sneeuwkaart van dinsdag 21 december 2010 (Bron: KNMI) Waarschuwingen
Het KNMI gaf de afgelopen dagen vanwege de sneeuw en de gladheid tal van waarschuwingen uit, meestal voor gevaarlijk weer (code geel). De waarschuwing voor extreem weer (code oranje) van vrijdagochtend 17 december vanwege zware sneeuwval in een aantal provincies werd met het oog op de ontwrichting opgeschaald tot code rood (Weeralarm), dat tot 's avonds negen uur van kracht bleef. Daarna bleef voor het zuidwesten tot zaterdagochtend 18 december code oranje van kracht vanwege een volgende serie sneeuwbuien. Zaterdagavond 18 december trok vanuit zuidwesten een nieuwe sneeuwzone over het land die in de nacht naar zondag vooral in het westen en midden langdurig sneeuwval opleverde. Het KNMI schaalde de waarschuwingen voor een deel van het land weer op naar code oranje die de hele nacht van kracht bleef. Zondagnamiddag 19 december trok vanuit het zuiden een nieuwe sneeuwzone over onze grens die vooral in het zuidoosten en oosten sneeuw bracht. Voor enkele provincies gold zondagavond en in het begin van de nacht vanwege soms zware sneeuwval en veel overlast opnieuw enige uren code oranje. In de nacht van 21 op 22 december en het begin van de ochtend was vanwege de grote kans op ijzel code oranje van kracht voor de provincies Brabant, Limburg en Gelderland (Zie ook Nader Verklaard-Waarschuwingskleuren).

Winter in Europa
Ook in verschillende andere Europese landen leidt het winterweer tot veel overlast en vertraging. Een overzicht van alle Europese weerwaarschuwingen voor vandaag en morgen is te vinden op www.meteoalarm.eu. De site biedt ook links naar de publieke weerdiensten in Europa met actuele informatie en verwachtingen van de weersomstandigheden in hun land.

Nader Verklaard
In onze rubriek Nader Verklaard vindt u meer achtergrondinformatie over het winterweer.

---

Op een aantal plaatsen lag zaterdagochtend 10 tot 20 cm sneeuw (Foto: Jannes Wiersema) Sneeuwkaart van dinsdag 21 december 2010 (Bron: KNMI) Eerste uitgave: 17-12-10