Gemeente Tilburg

Persbericht
22 december 2010

Werk doelgroep La Poubelle gegarandeerd bij overname Diamant-groep

Doelstellingen Stichting La Poubelle blijven behouden

De Diamant-groep en Stichting La Poubelle hebben in opdracht van de gemeente het afgelopen half jaar de mogelijkheden onderzocht om samen te gaan. Inmiddels ligt er een ondernemingsplan, waarin de Diamant-groep de activiteiten van La Poubelle overneemt.

"Dit is in de ogen van het college de beste garantie om het werk en de ondersteuning van de doelgroep van La Poubelle in de toekomst te garanderen. Het gaat om mensen die blijvend ondersteund moeten worden. Als we nu niet ingrijpen, dan lopen we straks tegen forse financiële problemen aan en komt de continuïteit van de stichting in gevaar. De doelstellingen van La Poubelle blijven behouden, evenals de naam", aldus wethouder Jan Hamming (arbeidsmarktbeleid).

De inzet van gemeentelijke middelen op het gebied van sociale activering en gesubsidieerde arbeid komen fors onder druk te staan de komende jaren. Hamming: "Het rijk bezuinigt fors op de budgetten voor dit soort ondersteuning. Het budget van ruim
27 miljoen euro loopt terug tot slechts 8 miljoen euro. De overname van La Poubelle is een voorbode van de forse bezuinigingen die helaas nog gaan komen."

Voorwaarden

Het bestuur van La Poubelle stelt een aantal voorwaarden bij de overname. Daar wil het college gedeeltelijk aan tegemoet komen. Zo stelt La Poubelle dat de doelstellingen van de stichting behouden moeten blijven. Aan deze voorwaarde wordt voldaan in het ondernemingsplan.

Ook wil La Poubelle dat de gemeente garandeert dat alle gemeentelijke geldstromen voor La Poubelle overgaan naar de Diamant-groep. Het college wil de budgetsubsidie vier jaar lang garanderen (570.000 euro per jaar). Daarnaast wil het college de Diamant-groep voor vier jaar een omzetgarantie geven voor het bedrag dat in 2011 wordt betaald voor sociale activeringstrajecten van La Poubelle.

Het college gaat niet mee in de voorwaarde van La Poubelle dat al het personeel wordt overgenomen. Bij de overname is er voor 9 van de 31 reguliere medewerkers van La Poubelle geen plaats meer. Het college vindt dat de Diamant-groep en La Poubelle hiervoor een sociaal plan moeten opstellen. Hamming: "Met de overname garanderen we behoud van het werk voor de mensen die worden ondersteund door La Poubelle. Maar er moet gesneden worden in overheadkosten om financiële problemen te voorkomen. Met de overname slagen we daar in."

La Poubelle stelt ook dat Ut Rooie Bietje moet blijven bestaan. Het college vindt het belangrijk dat de medewerkers buiten kunnen werken. Maar dat hoeft niet per se bij de huidige locatie van Ut Rooie Bietje. De kwekerij van de Diamant-groep biedt ook voldoende mogelijkheden. La Poubelle vindt het belangrijk dat het ecologische karakter van het werk behouden blijft. De Diamant-groep gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Achtergrond

La Poubelle biedt werk aan Tilburgers met meervoudige problemen en een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld in de goederenbank en kringloopwinkel, de Pollepel en Ut Rooie Bietje. Het college vindt het voor de continuïteit en de modernisering nodig dat de Diamant-groep de activiteiten overneemt. La Poubelle krijgt dan per 1 januari 2012 geen subsidie meer.

---