Gemeente Nieuwegein

woensdag, 22 december 2010

Op het strooiveld van begraafplaats Noorderveld hebben nabestaanden ter nagedachtenis aan hun dierbaren de afgelopen jaren op eigen initiatief gedenktekens geplaatst. De gemeente vraagt de nabestaanden om deze gedenktekens weg te halen. Nabestaanden van overledenen waarvan de asresten op het strooiveld zijn verstrooid, krijgen de mogelijkheid een standaard in memoriam bordje te plaatsen op één van de stenen zuilen die in het voorjaar van 2011 aan de randen van het strooiveld worden geplaatst. Bloemen kunnen wel op het strooiveld worden neergelegd of in steekvaasjes, die op de begraafplaats verkrijgbaar zijn.

Gedenktekens hinderen gebruik strooiveld

Nabestaanden gaan vantevoren akkoord met de afspraak met de beheerder dat op het strooiveld geen gedenktekens mogen worden geplaatst. De gedenktekens die nu op het strooiveld en rondom de bomen liggen, verminderen de mogelijkheden voor andere nabestaanden om asresten van overleden familieleden te verstrooien. Ook veroorzaken deze gedenktekens hinder bij het onderhoud van het strooiveld.

Verwijderen gedenktekens

Het gemeentebestuur heeft daarom besloten deze gedenktekens in januari 2011 van het strooiveld weg te laten halen. Dit voornemen wordt een jaar van tevoren aangekondigd op verschillende manieren. Als eerste worden de nabestaanden via een bord op de begraafplaats vanaf december 2010 op de hoogte gebracht. Speciaal in de maand december komen nabestaanden vaak naar de begraafplaats en zo hoopt de gemeente hen op deze manier te kunnen bereiken. Ook wordt het voornemen aangekondigd op de gemeentelijke website en op de gemeentepagina in De Molenkuier. Na verwijdering in januari 2012 houdt de beheerder de gedenktekens drie maanden ter beschikking voor de nabestaanden.