Gemeente De Bilt


22-12-2010

Gemeente De Bilt vindt dat alle kinderen deel moeten kunnen nemen aan sport- en cultuuractiviteiten. In de praktijk blijkt dat vaak niet het geval. Met Doe Mee willen wij sport en cultuur dichterbij brengen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe landelijke impulsregeling brede scholen, sport en cultuur (regeling combinatiefuncties). Deze beoogt sport- en cultuuraanbod breder toegankelijk te maken voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Regeling combinatiefuncties

De regeling combinatiefuncties is gericht op de individuele kracht van kinderen en jongeren. De kracht om zelf invulling aan hun leven te geven en een plaats in de maatschappij te vinden. Er wordt uitgegaan van gelijke kansen voor alle kinderen en jongeren. Met de combinatiefuncties worden extra kansen gecreëerd voor kinderen en jongeren die van huis uit wat minder kansen hebben meegekregen. Met de regeling wordt beoogt de volgende zaken te realiseren:
* Het uitbreiden van het aantal (brede) scholen met sport- en cultuuraanbod in zowel het primair als het voortgezet onderwijs.
* Het versterken van de maatschappelijke functies van ca. 10% van alle sportverenigingen en de inzet van sportverenigingen voor het onderwijs, de naschoolse opvang en in de wijk.
* Het stimuleren van een dagelijks sport- en beweegaanbod op en rond scholen voor alle leerlingen.

* Het bevorderen dat de jeugd tot 18 jaar vertrouwd raakt met één of meer kunst- en cultuurvormen en het onder jongeren stimuleren van actieve kunstbeoefening.

Doe Mee

Binnen gemeente De Bilt wordt de regeling uitgevoerd onder de naam `Doe Mee'.
Hiermee willen we kinderen en jongeren motiveren om vooral mee te doen aan alle leuke activiteiten die georganiseerd worden door het Doe Mee team. Het Doe Mee team bestaat uit meerder combinatiefunctionarissen . Zij organiseren en begeleiden de verschillende activiteiten. Zo is er de Sportbus die in de pauze langs gaat bij scholen en kinderen onder begeleiding bijvoorbeeld laat hockeyen, voetballen, etc. Ook kunnen kinderen deelnemen aan kickbokslessen en er is een bewegingsprogramma voor kinderen uit het basisonderwijs met een bewegingsachterstand. Dit is nog maar een selectie van alle activiteiten.

Samenwerking

Doe Mee is een samenwerking tussen verschillende partijen. De gemeente ondersteunt en faciliteert het Doe Mee team. De organisatie van de activiteiten ligt in handen van de combinatiefunctionarissen uit het Doe Mee team. Zij zijn werkzaam vanuit de volgende organisaties: Stichting Animo, Stichting Delta en Stichting Masquerade.

Website

Om iedereen op de hoogte te houden van de activiteiten die plaats gaan vinden wordt er een speciale Doe Mee website gelanceerd. Hier is informatie te vinden over Doe Mee en een activiteitenkalender. Ook kunnen andere organisaties leuke activiteiten aanmelden voor de kalender. Het gaat dan om niet commerciële organisaties die sport-,culturele- of outdooractiviteiten organiseren die voor iedereen tot 18 jaar toegankelijk zijn.
Op 30 december zal doemee.debilt.nl de lucht ingaan. Dit gebeurt op feestelijke wijze tijdens de afsluiting van het kerstvoetbaltoernooi in sportcentrum De Bilt aan het Henri Dunantplein in De Bilt om 13.30 uur door wethouder Mittendorff.

Een combinatiefunctionaris is een uitvoerder op het gebied van sport of van cultuur. Hij werkt op minimaal twee verschillende plaatsen en in twee verschillende sectoren. Dat kan betekenen dat hij overdag extra sportprojecten op de basisschool verzorgt en na school bij de sportvereniging jeugdtrainers ondersteunt. Hoewel de combinatiefunctionaris bij minimaal twee organisaties werkzaam is, heeft hij maar één werkgever.

Informatie

Voor eventuele vragen aan de gemeente kunt u contact opnemen met Donate Schuil, communicatieadviseur, telefoon (030) 228 95 01.

Bilthoven, 22-12-2010