CDA


CDA komt met nieuw voorstel korting AOW-partnertoeslag woensdag 22 december 2010

De CDA-fractie in de Eerste Kamer is gisteren met een nieuw voorstel gekomen voor de korting van de AOW-partnertoeslag. Het kabinet wilde de korting van 8% op de toeslag voor 65-plussers met een jongere partner die zelf geen of weinig inkomsten heeft, op 1 januari 2011 laten ingaan. Een meerderheid in de Eerste Kamer was het hier niet mee eens.

Â

Ook het CDA had bezwaren tegen het voornemen om per 1 januari 2011 te korten. De paren zouden nauwelijks de tijd hebben om zich op deze korting voor te bereiden. CDA-senator Ria Vedder-Wubben kwam daarop met een aanpassing van het voorstel. De aanpassing houdt in dat de korting pas per 1 juli 2011 zal ingaan en inkomens tot ongeveer 30.000 euro worden ontzien. In het oorspronkelijke plan zouden alleen inkomens tot ongeveer 20.000 euro worden ontzien. De latere invoering en de kleinere groep waarvoor de korting zal gelden, betekent wel dat er een hogere korting zal plaatsvinden. De CDA-fractie vindt dat die korting niet hoger mag uitvallen dan 10%.

Â

Minister Kamp heeft tijdens het debat in de Eerste Kamer toegezegd het alternatieve plan van het CDA verder uit te werken en in januari daarover te berichten.