Gemeente Oldambt


Oldambt `festival- en evenementengemeente'

De jongste watergemeente van Nederland

Het college van B&W van gemeente Oldambt heeft afgelopen dinsdag 14 december twee beleidsplannen vastgesteld. Begin januari worden beide beleidsplannen `Recreatie, Toerisme en Evenementen' en de deelnota `Evenementen & Festivals, Marketing & Promotie', aan de Raad voorgelegd ter besluitvorming. De gemeente heeft met deze nota's de speerpunten bepaald voor de verdere toeristisch-recreatieve ontwikkeling in het gebied. Het beleid is een uitwerking van de toekomstvisie `Grenzeloos Goud' waarin de gemeente Oldambt, ondermeer als `jongste watergemeente van Nederland' wordt gepositioneerd. Tevens wil de gemeente zich ontwikkelen als evenementen- en festivalgemeente.

Volop in ontwikkeling

Recreatie en toerisme hebben in de afgelopen jaren in de voormalige gemeenten Winschoten, Scheemda en Reiderland een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Mede door Blauwestad zijn veel voorzieningen tot stand gekomen en hebben toeristische en recreatieve bedrijven zich gevestigd in het gebied. Tevens werden en worden er in de gemeente Oldambt de nodige evenementen en festivals georganiseerd.

SWOT

In de beleidsnota `Recreatie, Toerisme en Evenementen' wordt een analyse gegeven van de stand van zaken van recreatie en toerisme en de kansen voor verdere ontwikkeling. Door een aantal speerpunten van beleid te benoemen wil de gemeente activiteiten en projecten in samenhang uitwerken en organiseren, veelal in samenwerking met externe (markt) partijen.

De speerpunten van beleid zijn gedefinieerd in de volgende thema's:
* gastvrije en complete toeristisch-recreatieve bestemming;
* Oldambt, de jongste watergemeente van Nederland;
* karakteristiek Oldambt, de Graanrepubliek, een verrassend en authentiek decor voor cultuurtoerisme;

* Winschoten winkels- en uitgaansstad;

* evenementen en festivalgemeente;

* wellness en zorgtoerisme (in Bad Nieuweschans).

Coördinatie, afstemming en ondersteuning

In de beleidsnota `Evenementen & Festivals, Marketing & Promotie' wordt ingezet op meer coördinatie, afstemming en ondersteuning van evenementen. Om dit mogelijk te maken wordt een bureau `Uit in Oldambt' opgericht in 2011. Met de VVV/ANWB Oldambt vinden gesprekken plaats om de VVV en het bureau te bundelen in een nieuwe organisatie: de Stichting Marketing Oldambt.

Partijen in het veld

In het voortraject naar deze beleidsnota's is veelvuldig overleg gevoerd met partijen in het veld. Zo zijn er drie bijeenkomsten georganiseerd met het onderwerp `evenementen en festivals' en is er één bijeenkomst georganiseerd over het thema recreatie, toerisme en evenementen in meer algemene zin.

Oldambt, 15 december 2010