Gemeente Renswoude


Samenwerkingsvoornemen Renswoude en Veenendaal beklonken

Samenwerkingsovereenkomst

Dinsdag 21 december hebben de colleges van Burgemeester en Wethouders van Renswoude en Veenendaal in een gezamenlijke bijeenkomst de `Samenwerkingsovereenkomst Renswoude en Veenendaal' ondertekend. Met de ondertekening van deze overeenkomst hebben beide gemeenten een uit 2008 daterende afspraak bezegeld.

Deze afspraak hield in dat Renswoude een beroep kan doen op Veenendaal voor de uitvoering van gemeentelijke taken die Renswoude als kleine zelfstandige gemeente in de toekomst mogelijk niet meer uit kan voeren. Op deze wijze wordt een bijdrage geleverd aan de wens van de bevolking van Renswoude om bestuurlijk zelfstandig en buiten de samenvoeging met Scherpenzeel en Woudenberg te blijven. Met deze samenwerkingsovereenkomst intensiveren zij de sedert jaren gegroeide vruchtbare samenwerking.

Renswoude is sinds eind 2007 ongewild partij in een mogelijke gemeentelijke herindeling in het Valleigebied. De gemeenten Scherpenzeel en Woudenberg hebben destijds aan de betrokken provincies Gelderland en Utrecht gevraagd om de procedures in gang te zetten om te komen tot een nieuwe gemeente, bestaande uit deze drie. Het wetsvoorstel dat hier eind 2009 het resultaat van was, is door het laatste demissionaire Kabinet van CDA en ChristenUnie controversieel verklaard en niet behandeld. Momenteel ligt het nog op behandeling door de nieuwe Tweede Kamer te wachten.

Bestuurlijke zelfstandigheid

Gemeente Renswoude heeft zich van het begin af aan tegen een dergelijke herindeling verzet en zou het liefst als zelfstandige gemeente haar toebedeelde taken blijven uitvoeren. De bevolking van Renswoude heeft zich in twee volksraadplegingen bij overgrote meerderheid uitgesproken voor bestuurlijke zelfstandigheid en tegen samenvoeging met Scherpenzeel en Woudenberg. De inwoners van Renswoude hebben daarbij ook aangegeven veel meer te zien in intensievere samenwerking met Veenendaal, voor taken waar Renswoude zelf mogelijk te klein is.

De gemeenteraad van Veenendaal heeft al in 2008 desgevraagd te kennen gegeven bereid te zijn tot intensivering van de samenwerking met Renswoude, als alternatief voor deze herindeling.

Paraplu-overeenkomst

De ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst is te zien als een logische volgende stap op het traject van intensivering van de samenwerking tussen Renswoude en Veenendaal, die al dateert uit de jaren '80 van de vorige eeuw.

De samenwerkingsovereenkomst is een soort `paraplu-overeenkomst' waaronder specifieke, op uitvoering gerichte
dienstverleningsovereenkomsten worden `gehangen'. Een eerste concreet voorbeeld hiervan is de overeenkomst die binnenkort wordt opgesteld over crisisbeheersing. Andere terreinen van mogelijke samenwerking zijn Automatisering/ICT, Sociale Zaken, Belastingen (uitvoering WOZ), Milieu en Jeugdzorg.

FoodValley

De gemeenten zien voorts een belangrijke rol voor zich weggelegd in de nieuwe regio FoodValley met ingang van 1 februari 2011.