Nieuw-Vlaamse Alliantie




Aanpassing OCMW-wet is zelfbediening van de PS

klok 22 december 2010

Het OCMW van Brussel wordt voortaan vrijgesteld van hulp aan asielzoekers die ingeschreven zijn op het adres van de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat gebeurde op vraag van PS-Kamerlid Mayeur, voorzitter van het Brusselse OCMW. Deze ingreep is pure zelfbediening, zegt de N-VA.

Kamerlid Sarah Smeyers van de N-VA : "De vrijstelling wordt opgenomen in de Wet Diverse Bepalingen die deze dagen in de Kamer besproken wordt. De PS wordt hier op haar wenken bediend. Het OCMW van Brussel wordt expliciet ontlast. Dit OCMW weigert in de praktijk al maanden steun te verlenen aan asielzoekers zonder opvangplek. Zij wijken dan uit naar de omliggende gemeenten. De PS is de invoering van een spreidingsplan genegen, maar dit is weinig constructief; integendeel het is wetgevend loodgieterswerk."

De N-VA wil dat, als er ooit nog een spreidingsplan nodig is en ingevoerd wordt, dit gebeurt op basis van nieuwe criteria, opdat een communautair evenwichtige spreiding tot stand komt.

De N-VA wenst tenslotte dat de regering eerst de bestaande capaciteit in de asielcentra voorbehoudt voor de asielzoekers zelf, vooraleer ze de last van de asielcrisis afschuift op de gemeentelijke OCMW's. Auteur(s): Sarah Smeyers, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be