Gemeente Bergen op Zoom


Gemeenteraad stemt in met verlenging van de verordening rondom Stichting Samenwerken

Gisteravond 21 december heeft de gemeenteraad ingestemd met een verlenging van de looptijd van de verordening tot 1 juli 2012 rondom de Stichting Samenwerken.

De verordening regelt dat Stichting Samenwerken voor een groep mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, voorkeursdienstverlener wordt is. De verordening is onlangs geëvalueerd. Een amendement van de VVD om de verordening te verlengen tot 1 juli volgend jaar, haalde het niet.

Naast bovenstaande verordening stonden er vijf andere stukken ter bespreking op de raadsagenda. Hieronder volgt per agendapunt een korte samenvatting.

Werkgroep verbetering arbeidsmarktpositie

De raad heeft een werkgroep ingesteld die verkennend onderzoek gaat doen naar de mogelijkheden de arbeidsparticipatie te verbeteren voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doet de raad omdat het vindt dat de voorzieningen voor genoemde groep mensen, gericht op het verbeteren van hun arbeidsmarktpositie, versnipperd is. De zorg van de gemeentelijke overheid voor deze groep neemt toe, omdat taken vanuit de landelijke overheid naar de gemeenten worden overgedragen. De raad hoopt, via samenwerking en het combineren van activiteiten, tot een aanzienlijke kostenbesparing te kunnen komen.

Prestatieafspraken gemeenten en woningcorporaties

De raad heeft de aanbevelingen overgenomen uit het onderzoek 'prestatieafspraken gemeenten en woningcorporaties' door Rekenkamer West-Brabant. In het onderzoek is bekeken in hoeverre de samenwerking tussen gemeenten en woningcorporaties bijdraagt aan beleidsdoelen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Een van de aanbevelingen is een nieuw op te stellen woonvisie.

Daarnaast heeft de raad een motie van GBWP, VVD en Lijst Linssen met algemene stemmen aanvaard. Daarin draagt ze het college op om de raad te betrekken bij het opstellen van prestatieafspraken met de woningbouwcorporaties en te komen tot regionaal afgestemde prestatieafspraken, waarbij dreigende overcapaciteit op de woningbouwmarkt leidend zou moeten zijn. De raad draagt het college ook op om hen jaarlijks te informeren, optimale dienstverlening aan alle burgers zoveel mogelijk te waarborgen en in te zetten op het behoud van de loketfunctie van Stadlander in Halsteren.

Bedrijveninvesteringszone centrum

De gemeenteraad heeft de verordening BI-zone centrum Bergen op Zoom 2011 vastgesteld. Ondernemersvereniging Sterck heeft het initiatief genomen om te komen tot een BI-zone in de binnenstad van Bergen op Zoom. In de zone wordt een heffing opgelegd aan de ondernemers waarmee sfeerverlichting, verbetering veiligheid, etc. kan worden bekostigd. De verordening treedt pas in werking nadat 2/3 van de ondernemers - die hun stem uitbrengen - akkoord gaat. Het college zegde toe dat het de raad actief zal informeren over de uitslag van de stemming (draagvlakmeting).

Gemeentelijke fiscale heffingen 2011

De raad heeft diverse verordeningen horend bij de fiscale heffingen vastgesteld.

Onteigening perceel aan de Van Slingelandtlaan

De raad heeft ingestemd met een verzoek aan de Kroon om het perceel aan de Van Slingelandtlaan 34 te onteigenen. Dit is van belang voor een spoedige uitvoering van het bestemmingsplan 'Het Fort/Zeekant', bestemming Groenvoorziening.