December recordkoud en opnieuw veel sneeuw

22/12/2010 12:21

Infoplaza B.V.

Nederland kan zich opmaken voor een officiële witte kerst, voor het tweede jaar op rij. Het is sinds 1901 niet eerder voorgekomen dat er twee jaar achtereen sprake was van een witte kerst, aldus Weerplaza.nl. Verder lijkt de kou zich na de kerst te gaan verscherpen.

Vandaag en morgen blijft de temperatuur vrijwel overal onder nul, zodat de sneeuw vrijwel nergens smelt. Op veel plaatsen ligt nu 5 tot 20 cm. Alleen Groningen, Friesland en de kop van Noord-Holland komen er karig van af met 0 tot 3 cm.

Vanaf komende nacht gaat het langdurig sneeuwen, vooral in het oosten en zuiden van het land. De intensiteit is matig, mogelijk zwaar. Er kan lokaal tot vrijdagavond tussen 20 en 30 cm bijvallen.

Tijdens de kerstdagen ligt dus overal een sneeuwdek zodat met recht gesproken kan worden van een witte kerst. Er kan ook tijdens de kerst nog wat sneeuw vallen, maar vaker is het droog en mogelijk schijnt de zon zelfs even. De temperatuur ligt overdag rond -4 en 's nachts daalt de temperatuur naar -8 tot -14, boven de verse sneeuw mogelijk nog lager.

Volgens de laatste prognose gaat de kou na de kerstdagen behoorlijk verscherpen. Meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.nl: "Vanaf maandag gaat het overdag veelal matig vriezen, tussen -5 en -10 graden. In de nachten komt het overal tot strenge of zelfs zeer strenge vorst. Het is dan kouder dan -10 of -15 graden. Het schaatsijs zal daardoor snel dikker worden, mits het ijs wel wordt vrijgemaakt van de sneeuw. Er bestaat zelfs kans dat er ijsvorming gaat optreden op de grote rivieren. Januari 1997 hebben we dat op deze schaal voor het laatst meegemaakt."

Dankzij de aanscherpende kou lijkt december 2010 uiteindelijk een recordkoude maand te worden. De gemiddelde temperatuur over de hele maand is nu nog -1,5 graden, maar die daalt door de bittere kou naar -2,6 graden. Er is nog wel een onzekerheid van zo'n 0,4 graden. Daarmee stoot december 2010 vrijwel zeker de koudste decembermaand tot dusver, december 1933 met -2,1 graden, van de troon.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://weerplaza.nl