Tuinders merken niets van verlichting regeldruk

22/12/2010 12:25

GIBO Groep Accountants & Adviseurs

Arnhem, 22 december 2010 - Tuinbouwondernemers zijn na de uitgesproken slechte jaren 2008 en 2009 weer positiever gestemd. Ruim 80% geeft 2010 een rapportcijfer 6 of hoger. Iets meer dan de helft geeft aan een hogere omzet gegenereerd te hebben, vorig jaar was dit 20%. Ondanks de betere resultaten was er toch een groep van bijna 29% die een lagere omzet behaalde. Voor 2011 verwacht 60% van de tuinders een verder herstel van de omzet.

Het herstel geeft de meeste ondernemers nog geen aanleiding om weer te gaan investeren. De investeringsbereidheid blijft gelijk aan vorig jaar (24%). De focus bij investeren blijft, evenals vorig jaar, liggen op efficiencyverbeterende maatregelen en kennis. Het vertrouwen in de banken is gestegen: slechts 17% heeft hinder ondervonden bij het verkrijgen van een financiering, tegenover ruim 40% vorig jaar. Dit blijkt uit de eindejaarsenqu(ee)te van LTO Noord Advies en GIBO Groep Accountants en Adviseurs, waaraan 113 tuinbouwondernemers hebben meegedaan.

Kansen en bedreigingen

Van de tuinders ziet 42% voor 2011 kansen in het verhogen van de omzet bij bestaande klanten (2010: 37%, 2009: 17%). Vooral op eigen kracht, steeds minder ondernemers zien kansen in een samenwerkingsverband (2010: 26%, 2009: 41%) en bundeling van het aanbod (2010: 25%, 2009: 35%).

Concurrentie uit het buitenland wordt steeds minder als een bedreiging gezien (2010: 31%, 2009: 57%). De grootste bedreiging is nog altijd de stagnerende afzet (79%) en een aanhoudende economische recessie (82%). In 2010 zijn de energieprijzen gestegen en hierdoor staat de rentabiliteit van wkk-installaties onder druk. Bijna 40% van de ondernemers ziet hier een bedreiging in voor de toekomst.

Kritisch op overheidsbeleid

Ondernemers zijn kritisch ten aanzien van het gevoerde beleid van de vorige regering: 64% vindt dat de overheid te weinig gedaan heeft om het herstel van de economie te stimuleren. Tuinders hebben over het algemeen vertrouwen in de nieuwe regering van Mark Rutte, 70% is hier positief over. Ze noemen verbetering van de exportfaciliteiten als belangrijk aandachtspunt voor de regering. Nieuw is dat veel ondernemers een pensioenregeling voor ondernemers belangrijk vinden. Waarschijnlijk is dit belangrijker geworden omdat de waarde van het bedrijf is gedaald en het pensioen in de regel uit de waardevermeerdering van het bedrijf moet komen.

Financieringen

Het aantal bedrijven dat hinder heeft ondervonden bij het aanvragen van een financiering is meer dan gehalveerd ten opzichte van 2009 (2010: 17%, 2009: 40%). De garantieregeling is door 28% genoemd als goed middel ter bestrijding van de crisis. De ondernemers hebben ook voor de toekomst meer vertrouwen: slechts 19% ziet problemen bij financieringen als grootste belemmering. In voorgaande jaren lag dit percentage op ongeveer 28%.

Administratieve lastendruk

Ondanks dat de verlaging van de administratieve lasten een paradepaard is van de overheid, is er voor de tuinbouwsector nog steeds geen sprake van een vermindering van regeldruk. Maar liefst 100% van de ondernemers (2009: 97%, 2008: 73%) gaf aan dat de regeldruk niet is afgenomen.

Verbetering van efficiency

Naast de zorgen die er zijn om de afzet, blijft de focus van de sector voor 2011 vooral op het verbeteren van de efficiency in het bedrijf. Investeren in efficiency wordt door de meer dan 75% van de ondernemers genoemd als kans om de bedrijfsresultaten te verbeteren. De tevredenheid over de inzet en de vaardigheden van het personeel is onverminderd groot binnen de tuinbouw: 85% gaf het personeel een cijfer 7 of hoger!

Je bedrijf, je leven

Ondernemers ervaren een betere balans tussen privé en zakelijk. Ruim 54% geeft een cijfer 7 of hoger. In vergelijking met voorgaande jaren zit daar een duidelijke verbetering in (2009: 46%, 2008: 39%). Waarschijnlijk heeft de verbetering van de bedrijfsresultaten en de positievere stemming in de sector hier een duidelijk invloed op.

GIBO Groep en LTO Noord Advies

GIBO Groep Accountants en Adviseurs is de landelijke accountants- en adviesorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector. GIBO Groep ondersteunt circa 24.000 ondernemingen, waarvan 65% MKB-bedrijven en 35% agrarische bedrijven, met diensten op het gebied van accountancy, bedrijfskunde, juridisch advies, fiscaal advies, subsidieadvies en advies op het gebied van personeelszaken.

LTO Noord Advies is het adviesbureau voor de agrarische ondernemers in Nederland. De adviseurs van LTO Noord Advies helpen ondernemers bij het efficiënter ondernemen en het oplossen van vraagstukken die samenhangen met de continuïteit van het bedrijf: de locatie, ruimtelijke ordening en milieu, het ondernemerschap, de bedrijfsgroei en de bedrijfsopvolging. LTO Noord Advies is gelieerd aan belangenvereniging LTO Noord.





http://bit.ly/eqtib4