Tevreden boeren zien voor 2011 kansen in duurzaam produceren

22/12/2010 12:33

GIBO Groep Accountants & Adviseurs

ARNHEM, 22 december 2010 - Het overgrote deel van de agrarische ondernemers in Nederland is tevreden over het behaalde rendement over 2010. Een grote groep (46%) van de agrarische ondernemers ziet duurzaam ondernemen als een grote kans voor het komende jaar. Voor 2011 verwacht 47,5% een beter resultaat, terwijl 23% rekening houdt met een minder goed resultaat dan in 2010.

De agrarische ondernemers kijken redelijk tevreden terug op 2010. Ze beoordelen de financiële prestaties van het eigen bedrijf gemiddeld met een 6,5. Van alle agrariërs geeft 83% aan voldoende rendement gedraaid te hebben. Ruim 92% is uitgesproken content met de technische prestaties van het bedrijf, waaraan ze het gemiddelde rapportcijfer 6,9 toekennen. Dat blijkt uit de jaarlijkse ondernemersenqu(ee)te van GIBO Groep Accountants en Adviseurs in samenwerking met LTO Noord Advies. Iets meer dan 800 agrarische ondernemers deden mee aan deze enquete.

Terugkijken op 2010

Zes procent van de boeren heeft te maken gehad met een afzetdaling. Met name de geiten- (43%), kalver- (21%) en de paardenhouderij hebben in 2010 met afzetdaling te maken gehad.

De regeldruk blijft toenemen. Vrijwel unaniem (meer dan 99%) geven de respondenten aan dat de administratieve lasten niet zijn afgenomen en van alle respondenten geeft 46% aan dat de regeldruk is toegenomen in 2010.

Het 'boer zoekt vrouw'-effect is ook merkbaar in 2010. Van alle boeren geeft 25% aan dat het imago van agrarische ondernemers in 2010 is verbeterd, 63% ziet geen verandering en 12% denkt dat het imago is verslechterd.

Het rondkrijgen van financieringen lukt in de regel nog goed. Van de deelnemers geeft 18% aan belemmeringen te hebben ondervonden bij de financiering van bedrijfsactiviteiten.

Kansen en verwachtingen voor 2011

Weliswaar zegt 18,5% niet of nauwelijks kansen te zien in duurzame agrarische productie, maar een veel grotere groep (46%) van de agrarische ondernemers ziet dit juist als een (grote) kans voor het komende jaar. Een evengrote meerderheid ziet in het investeren in kennis, arbeidsverlichting en kostprijsverlaging (grote) kansen voor 2011.

Opvallend is dat een relatief grote groep boeren (30%) positief is over mogelijke samenwerking in de keten. Samenwerking met collega-boeren wordt daarentegen door 15% als een kans gezien.

Geen heil ziet men in het investeren in productierechten, volgens meer dan de helft van de respondenten liggen daar niet of nauwelijks kansen en slechts 5% ziet hier nog een grote kans voor het komende jaar.

Belemmeringen voor 2011

Een lagere marge (50%), stijgende mestafzetkosten (42%), verplichte welzijnsinvesteringen (38%) en het Europese landbouwbeleid (37%) worden genoemd als belangrijkste obstakels of bedreigingen voor 2011.

Geen of weinig belemmeringen verwachten de respondenten te ondervinden van respectievelijk problemen bij financieringen (20%) en weerstand van omwonenden tegen de bedrijfsontwikkeling (12%).

Toekomst eigen bedrijf

De helft van de ondernemers is van plan om in 2011 te investeren in huisvesting (27%), mechanisatie (16%) of automatisering (13%). Van deze ondernemers heeft 50% een bedrag tot 100.000 euro nodig en 34% een bedrag tussen 100.000 en 500.000 euro. Drie van de vier ondernemers in deze groep verwacht geen problemen bij het financieren van deze investeringen.

Beoordeling overheidsbeleid

In vergelijking met de groep mkb-ondernemers, onder wie gelijktijdig een eindejaarsenquete is gehouden, is de agrarische sector een stuk milder in het oordeel over de manier waarop de overheid het economisch herstel heeft gestimuleerd. Van de boeren vindt 'maar' 57% dat de overheid tekort schiet in het stimuleren van de economie, terwijl 70% van de MKB'ers tot dat oordeel komt. De agrarische sector heeft, met een gemiddeld rapportcijfer van 6,3 meer vertrouwen in het huidige VVD/CDA-kabinet dan de MKB-sector (5,8).

Je bedrijf, je leven

De balans tussen werk en privé wordt beoordeeld met een 6,5. Eén op de vijf boeren vindt dat het privé-leven lijdt onder de tijd en aandacht die het runnen van een eigen bedrijf met zich meebrengt. In 2009 was nog één op de vier daarover ontevreden. Men kent een gemiddeld rapportcijfer van 6,5 toe aan de balans tussen werk en privé; ook dat is een kleine verbetering ten opzichte van 2009 (6,3).

GIBO Groep en LTO Noord Advies

GIBO Groep Accountants en Adviseurs is de landelijke accountants- en adviesorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector. GIBO Groep ondersteunt circa 24.000 ondernemingen, waarvan 65% MKB-bedrijven en 35% agrarische bedrijven, met diensten op het gebied van accountancy, bedrijfskunde, juridisch advies, fiscaal advies, subsidieadvies en advies op het gebied van personeelszaken.

LTO Noord Advies is het adviesbureau voor de agrarische ondernemers in Nederland. De adviseurs van LTO Noord Advies helpen ondernemers bij het efficiënter ondernemen en het oplossen van vraagstukken die samenhangen met de continuïteit van het bedrijf: de locatie, ruimtelijke ordening en milieu, het ondernemerschap, de bedrijfsgroei en de bedrijfsopvolging. LTO Noord Advies is gelieerd aan belangenvereniging LTO Noord.





http://bit.ly/e9fK3A