Vorst-ww : hogere kosten voor alle bouwbedrijven

22/12/2010 12:42

Bouwend Nederland

Vorst-ww : hogere kosten voor alle bouwbedrijven

Vorst vraagt om oplossingen per bedrijf

In deze winterse periode laait in de bouw opnieuw de discussie op over de 'vorst-ww'. Bouwend Nederland ziet natuurlijk dat vorst een probleem is voor bouwondernemers, maar zo'n collectieve regeling past niet bij dit probleem. Want ondernemers die maatregelen getroffen hebben en kosten hebben gemaakt in voorbereiding op de winter worden daarmee in feite gestraft.

Weerverlet is een ondernemersrisico, stelde de bouwsector enkele jaren geleden vast. Veel bouwbedrijven hebben daarom tal van maatregelen genomen om weerverlet te voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn: tijdig binnenwerk plannen of goedkoop werk aannemen, een jaarplanning afspreken met de medewerkers (zodat in de winter minder gewerkt wordt; medewerkers worden hiervoor extra beloond), interne eigen klussen plannen, doorwerkmaatregelen treffen en/of door de nieuwe weerverletdekking van CelciusPro te kopen.

Al die maatregelen zijn investeringen in het belang van de continuïteit van het bedrijf - dus ook in het belang van de medewerkers. Nu overstappen naar een vorst-ww regeling betekent simpelweg dat alle bouwbedrijven hogere ww-premies moeten gaan betalen; stijgende kosten dus, terwijl slechts een klein deel van de sector daarvan gebruik maakt, zo bleek vorige winter. Met vorst-ww wentelt een beperkt aantal werkgevers zijn kosten af op de hele sector.

Dat doet geen recht aan die ondernemingen die al veel geïnvesteerd hebben om weerverlet te voorkomen. Daarom is Bouwend Nederland, die de belangen van 5000 bouwondernemingen behartigt - waaronder circa 4000 mkb-bedrijven - niet voor een vorst-ww.





http://www.bouwendnederland.nl