Gemeente Roerdalen


Gemeente Roerdalen blijft bij `oude' gemeentewapen

Publicatiedatum: 8 december 2010
Het college van de gemeente Roerdalen heeft op advies van de commissie Middelen besloten het huidige wapen te handhaven als symbool voor de gemeente. In het coalitieakkoord van de gemeente Roerdalen was vastgelegd dat er een nieuw wapen moet komen voor de gefuseerde gemeente.

De commissie is echter van mening dat inwoners gewend zijn aan het huidige wapen en dat invoering van een nieuw wapen te veel kosten met zich meebrengt.

Het huidige gemeentewapen was oorspronkelijk het wapen van de oude gemeente Roerdalen. Na fusering van de gemeenten Roerdalen en Ambt Montfort werd in het coalitieakkoord vastgelegd dat er een nieuw wapen moest komen. In mei 2008 heeft het college daarom een verzoek ingediend bij de Hoge Raad van Adel om een nieuw gemeentewapen te ontwerpen. Na diverse voorstellen voor een ontwerp heeft het college in oktober jl. een voorstel voor een nieuw gemeentewapen voorgelegd aan de commissie Middelen.

De commissie adviseerde het college om het huidige gemeentewapen te handhaven. De commissie was van mening dat de burgers vier jaar na de fusie gewend zijn aan het huidige wapen en dat invoering van een nieuw wapen te veel kosten met zich meebrengt. De Hoge Raad van Adel meent bovendien dat er nauwelijks historische gegevens aangevoerd kunnen worden die een verandering van het wapen ondersteunen, aangezien in het huidige gemeentewapen ook elementen zitten van de oude gemeente Ambt Montfort. Het college heeft daarop besloten het huidige gemeentewapen te handhaven voor gebruik.


---