Gemeente Roerdalen


Menselijke maat biedt uitkomst voor Posterbos

De vernieuwde aanpak van illegale permanente bewoning van recreatiewoningen in de gemeente Roerdalen heeft een positief resultaat opgeleverd. Bewoners konden tot 1 oktober bewijslast aandragen voor permanente bewoning. Uit de ingeleverde reacties blijkt dat op 1 oktober voor 55 bewoners het vermoeden blijft van permanente bewoning. Hiervan hebben 48 bewoners zich gemeld en 7 niet. Alle bewijsmiddelen worden nu door de gemeente getoetst.

Tevreden
Wethouder Jan Teuwen: "De resultaten stemmen mij tevreden. We hebben gezocht naar een oplossing met een menselijke maat voor dit moeilijke dossier. Op basis van het aantal reacties en de persoonlijke gesprekken met de bewoners en verhuurders van recreatiewoningen durf ik te stellen dat we erin zijn geslaagd om een menselijke oplossing te vinden. We gaan de afspraken nu juridisch vastleggen. De bewoners krijgen dan de rechtszekerheid dat ze vier of zes jaar de tijd hebben om een andere woning te zoeken. Ook zal de afspraak formele rechtskracht krijgen, hetgeen betekent dat er een stok achter de deur is dat de afspraak ook wordt nagekomen."

Wel of niet verlenging
Als men voldoet aan de gestelde eisen, mogen de bewoners nog zes of vier jaar in de woning blijven wonen. Bewoners die niet voldoen aan de eisen voor verlenging van de termijn moeten per 1 maart 2011 de woning verlaten. Hetzelfde geldt voor bewoners die zich niet gemeld hebben voor 1 oktober om in aanmerking te komen voor verlenging van de last onder dwangsom. Ook voor bewoners die na 1 november 2009 permanent in een recreatiewoning wonen geldt 1 maart als vertrekdatum. Hoeveel bewoners het exact betreft, is na de toetsing duidelijk.


---