Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam


Digitale agenda helpt mantelzorgers met organiseren van hulp

Op maandag 13 december startte in IJsselmonde een nieuw Wmo-project: een internetagenda voor mantelzorgers. Bij wijze van startsein werd de internetagenda gedemonstreerd bij de stichting IJsselWijs.

Helpjemee IJsselmonde is een handig digitaal hulpmiddel bij het plannen van hulp rondom een familielid dat hulp/zorg nodig heeft. Een mantelzorger, vaak een familielid dat zorgt voor een ander familielid, kan met de internetagenda anderen te hulp vragen in de zorg. Vaak moeten mantelzorgers veel telefoneren en vragen om extra hulp te organiseren. Kinderen hebben niet altijd tijd of zijn gewoon ook aan het werk. Hoe plan je dat in, hoe organiseer je dat? Veel mensen sturen elkaar dan een e-mail of gaan uren zitten bellen. De internetagenda voor mantelzorgers is daarom een uitkomst. De digitale agenda is te vinden op www.helpjemee.nl. In een oogopslag kunnen alle helpers zien wat er gedaan moet worden en wie wat doet.

Onder belangstelling van een aantal professionals en dagelijks bestuurder Bram van Hemmen werd de digitale agenda gedemonstreerd. Van Hemmen heeft onder andere Welzijn en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in portefeuille en vanzelfsprekend draagt hij mantelzorgers een zeer warm hart toe. De bestuurder was onder de indruk van het nieuwe communicatiemiddel en zag er duidelijk kansen in voor het verbeteren van hulp aan mantelzorgers. Van een echt succes kan pas worden gesproken als mantelzorgers de digitale agenda daadwerkelijk gaan gebruiken. Maar dat is met nieuwe dingen altijd spannend.

De digitale agenda is een mooie toevoeging aan de buurtkamers voor mantelzorgers die eerder dit jaar werden geopend in IJsselmonde. In de Buurtkamer kunnen mantelzorgers en zorgvragers elkaar ontmoeten. Er is opvang van zorgvragers door en voor elkaar. Er is informatie en advies beschikbaar op specifieke mantelzorgterreinen. Zorgaanbieders vertellen er over hun mogelijkheden in praktische hulp en dienstverlening. Mantelzorgers kunnen er ondersteuning en tips door krijgen van mede-mantelzorgers.

Meer informatie
Wie nieuwsgierig is geworden naar de digitale agenda kan kijken op www.helpjemee.nl/ijsselmonde. Er is namelijk speciaal een IJsselmondse versie van de agenda ontwikkeld omdat IJsselmonde een van de pioniers is van deze agenda. Met vragen kunt u zich altijd wenden tot een van de buurtkamers voor mantelzorgers in bijvoorbeeld de Oranjehof, trefpunt de Dijk of de IJsselburgh en natuurlijk bij Michel Faaij van IJsselWijs aan de Grote Hagen 88.