Algemene Onderwijsbond

22-12-2010

Nog geen verlenging CAO-BVE

Sinds 1 november is de CAO BVE afgelopen. Gezamenlijk hebben bonden en MBO Raad vastgesteld dat het moeilijk is om in deze onzekere omstandigheden afspraken te maken over een breed cao-pakket. We zijn in overleg, maar ook afhankelijk van wat het parlement gaat besluiten.

In de bve-instellingen vinden nu verkiezingen voor de ondernemingsraden plaats. Gewijzigde wetgeving leidt ertoe dat de cao op de advies- en instemmingaangelegenheden moet worden aangepast. We willen zo spoedig mogelijk helderheid scheppen naar MR-en en OR-en. Vandaar dat we overleggen over een verlenging van de cao voor een korte termijn. Hierin worden de hoogstnoodzakelijke aanpassingen geregeld: o de omzetting van de cao-bevoegdheden van de PMR naar de OR; o de op basis van wetswijzigingen noodzakelijke aanpassingen van het Overlegprotocol voor het vakbondsoverleg op de instelling; o het structureel maken van de loonafspraak uit het akkoord van februari 2010.

We hopen dit overleg op 18 januari af te ronden. Knelpunten zij nog de rol en de bevoegdheden van het overleg op de instelling, de status van het op iedere instelling aanwezige Sociaal Statuut en de omzetting van huidige faciliteitenregeling voor de MR, Als dit overleg op korte termijn wordt afgerond, is er duidelijkheid voor de situatie waarin de ondernemingsraad zal functioneren.
Partijen overleggen direct na verlenging verder op basis van een brede inzet, die moet leiden tot een nieuwe cao na afloop van deze verlenging. Wij denken dan meer zicht te hebben op alle gevolgen van de kabinetsplannen voor budgetten, werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden.