Gemeente Leidschendam-Voorburg



* Nieuws 2010

Gladheidbestrijding Leidschendam-Voorburg kent beperkingen

22 december 2010 - De gemeente Leidschendam-Voorburg wijst weggebruikers bij alle invalswegen op de beperkingen van gladheidbestrijding. Met borden waarschuwt ze voor gladde wegen en maant ze verkeersdeelnemers de snelheid te matigen. De berijdbaarheid van doorgaande wegen en fietspaden is momenteel redelijk. Shovels houden de belangrijkste verkeersaders door de gemeente sneeuwvrij. De wijkontsluitingswegen (wegen van de tweede prioriteit) zijn met zand gestrooid. Het effect hiervan is marginaal, het wegdek wordt alleen iets stroever.

Wegschuiven
De uitzonderlijk grote hoeveelheid sneeuw vormt vooral binnen de woonwijken een probleem voor de gladheidbestrijding. Strooizout heeft onder de huidige omstandigheden geen effect. Wegschuiven en -scheppen van sneeuwresten met shovels is ondoenlijk. Hiervoor is te weinig capaciteit. Bovendien is er nauwelijks plek om de weggeschepte hoeveelheid op te slaan.

Zelfredzaamheid
De gemeente roept inwoners op om op plekken, waar de opgehoopte sneeuwresten het verkeer de grootste problemen bezorgen, de sneeuw zelf weg te scheppen of naar een kant van de weg te schuiven waar het geparkeerde voertuigen niet hindert. Ze adviseert automobilisten goed voorbereid op pad te gaan en tenminste een schep mee te nemen in de auto, zodat zij zichzelf kunnen redden als de auto komt vast te zitten.

Verkeersaders
De gemeente blijft zich volledig inzetten om de nadelige gevolgen van de overmatige sneeuwval zoveel als mogelijk aan te pakken. De doorgaande wegen en fietsroutes houden daarbij de hoogste prioriteit. De laatste hoeveelheid strooizout blijft dan ook beschikbaar om deze belangrijkste verkeersaders bij opkomende gladheid te kunnen strooien.