Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid

22 december 2010

---

Beperkt strooizout voor gladheidbestrijding

22 december 2010

Het stadsdeel werkt momenteel met man en macht aan de gladheidbestrijding in Zuid. Door een beperkte hoeveelheid strooizout is het voor inwoners helaas niet meer mogelijk om zout te halen bij de stadsdeelwerf. Het is nog niet bekend wanneer inwoners weer gratis strooizout kunnen halen.

Hoeveelheid strooizout is beperkt

We hebben te maken met extreme weersomstandigheden. Ondanks de grote voorzorgsmaatregelen is de dagelijkse levering van strooizout vanuit de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV) naar het stadsdeel door de schaarste ingeperkt. Het stadsdeel heeft per ronde 15 ton strooizout nodig. Op dit moment is er de beschikking over 7,5 ton per dag. Dit is 50% van de benodigde hoeveelheid. Bij onvoldoende zout wordt er in uiterste gevallen zand gebruikt. Hierbij gaat het dan vooral om calamiteitenlocaties.

Wanneer wordt er gestrooid?

Van november tot en met maart voert de gemeente een beleid van gladheidbestrijding. In deze periode worden de weervoorspellingen goed in de gaten gehouden. Bij een voorspelling van gladheid neemt de gemeente een besluit om preventief te strooien, veelal vindt dit plaats vanaf 2 uur `s nachts. Op sommige dagen zijn meerdere rondes nodig om de wegen begaanbaar te houden.

Wie strooit waar?

DIVV: de Gladheidbestrijding van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer is verantwoordelijk voor het strooien van het hoofdwegennet auto en openbaar vervoer in stadsdeel Zuid.

Stadsdeel Zuid: de prioriteit van het stadsdeel is om het hoofdnet fiets, van maar liefst 200 kilometer, zo berijdbaar mogelijk te maken en te houden. Ook hierin wordt gekeken naar wat er mogelijk is met de huidige voorraad zout. De buurtwegen kunnen op dit moment niet gestrooid worden.

De beperkte hoeveelheid zout betekent niet dat het stadsdeel geen andere methodieken heeft om de overlast te beperken. Er wordt gewerkt met schuif- en borsteltechnieken.

Extra inzet medewerkers werven

Bij extreme gladheid en sneeuwval gaan de medewerkers van de afdeling Beheer Openbare Ruimte van het stadsdeel - tijdens reguliere werktijden
- aan de slag om druk bezochte en/of gevaarlijke plekken in de openbare ruimte handmatig sneeuwvrij te maken en te strooien.

Het gaat om:

* bruggen

* hoeken en taluds bij drukke kruisingen en oversteekplaatsen
* tram- en bushaltes

* voetpaden bij openbare voorzieningen zoals verzorgingstehuizen

Waar wordt níet gestrooid?

De gemeente gaat niet over tot het bestrijden van gladheid op trottoirs, voetpaden en binnenwegen in de wijken, omdat dit te hoge kosten met zich meebrengt en het milieu extra belast. Bewoners en ondernemers worden verzocht om de eigen stoep sneeuwvrij te maken door de sneeuw op te ruimen en/of zout te strooien.

Wilt u op de hoogte blijven van de meest actuele situatie rondom gladheidbestrijding in Zuid? Blijft u dan deze website in de gaten houden.

Voor meer informatie kunt bellen naar 14 020.