Gemeente Lopik

Besluiten Raadsvergadering Datum: 21 december 2010 GEMEENTE LOPIK
Na de vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Lopik worden de belangrijkste besluiten en bespreekpunten toegelicht via een persbericht.

P E R S B E R I C H T
Postbus 50 3410 CB LOPIK Raadhuisplein 1 Tel : (0348) 55 99 55 Fax: (0348) 55 15 88 E-mail: gemeente@lopik.nl

Gemeente Lopik koopt MOB-complex Benschop
De raad heeft besloten het MOB-complex Benschop aan te kopen en de totale investering ten laste te brengen van de algemene reserve. Ook heeft de raad ingestemd met de voorgestelde exploitatie. De raad heeft op 26 oktober 2010 een positief principebesluit genomen over de aankoop van het MOB-complex Benschop. Dit blijkt één van de meest waardevolle militaire complexen in Nederland te zijn. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft verzocht de cultuurhistorische waarde van het complex zoveel mogelijk te respecteren en behouden. Het ligt voor het overgrote deel in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Hiervoor heeft de provincie Utrecht besloten geen andere bestemming te zullen toestaan dan natuur. Door eigenaar te worden heeft de gemeente Lopik direct invloed op het behoud en de ontwikkeling van het terrein, gebaseerd op cultuurhistorie, natuur en landschap en recreatie. De gemeente acht de aankoop alleen verantwoord als de gemeente het complex de komende jaren minimaal budgettair neutraal kan exploiteren. Daarom heeft de gemeente Lopik met Dienst Landelijk Gebied (DLG) niet alleen onderhandelingen gevoerd over de aankoopprijs, maar ook over de vergroting van de gebruiksmogelijkheden om tot een sluitende exploitatie te komen. Zowel over het aankoopbedrag als de gebruiksmogelijkheden is overeenstemming bereikt met DLG. De concrete invulling van het gebruik van het terrein in Benschop is nog niet uitgewerkt. Het is uitdrukkelijk de bedoeling het complex ook een publieke functie te geven, voor zover de mogelijkheden hiertoe aanwezig zijn.

Raad stemt in met verkoop bouwkavel locatie voormalige ambtswoning De raad heeft besloten het perceel Europasingel 1 te verkopen als bouwgrond aan SBB Lopik B.V. en een krediet van 22.000,- beschikbaar te stellen voor sloop van de woning. Dit bedrag wordt onttrokken aan de algemene reserve. Het perceel wordt herontwikkeld en de opbrengst wordt toegevoegd aan de algemene reserve. Sinds oktober 2009 staat de voormalige ambtswoning leeg. Op 27 oktober 2009 heeft de raad tot verkoop besloten, waarna het college de verkoopprocedure heeft opgestart. Het is gebleken dat de oorspronkelijke taxatie te hoog was. Het

achterstallig onderhoud was groter dan voorzien, waardoor een forse investering noodzakelijk was om de woning verkoopklaar te maken. Daarnaast was de tijd voor verkoop niet gunstig. Gezien de relatief grote oppervlakte van de kavel ontstond de gedachte de mogelijkheden tot herontwikkeling te onderzoeken. Er zijn een schets en een berekening gemaakt voor de bouw van twee woningen en drie appartementen. Deze herontwikkeling levert de gemeente financieel minder op dan verkoop van de voormalige ambtswoning, maar levert meer ruimtelijke kwaliteit. Daarnaast worden vier extra woningen toegevoegd aan de woningvoorraad van Lopik-dorp.

Raad stelt 20.000,- extra beschikbaar voor Sporten spelterrein Rolafweg Zuid Vergaderingen.

2