KPMG

Datum: 22-12-2010

KPMG Pensions Accounting Survey in the Netherlands 2010 Year-End Preview and 2009 Year-End Retrospective Nu downloaden
KPMG Pensions Accounting Survey in the Netherlands (645 kB) PDF's kunnen alleen met Adobe Reader bekeken worden Download Adobe Reader

Ondernemingen die verslagleggen onder IFRS moeten hun pensioenverplichtingen en -kosten uit hoofde van toegezegde pensioenregelingen verantwoorden in overeenstemming met zeer strak voorgeschreven regels.

IAS 19 beschrijft de voorwaarden waaraan de actuariële veronderstellingen voor de berekening van pensioenvoorzieningen en
-kosten moeten voldoen. Welke pensioenveronderstellingen het bestuur van een onderneming kiest, is geen uitgemaakte zaak; er zijn zeer uiteenlopende mogelijke alternatieven.

In de 'KPMG Pensions Accounting Survey' blikken wij terug op de veronderstellingen die in Nederland voor de pensioenverslaggeving zijn gehanteerd door 60 beursgenoteerde ondernemingen die per 31 december 2009 de resultaten onder IFRS verantwoordden.

De veronderstellingen zijn gebaseerd op openbaar beschikbare informatie. Het rapport biedt daarnaast inzicht in de trends in 2010 en de onderliggende bronnen die worden gebruikt voor de vaststelling van uitgangspunten. Op basis hiervan bespreken wij ook de verwachtingen voor eind 2010.

Downloaden of bestellen?

U kunt deze publicatie links downloaden of bestellen via onderstaande button.

Zie het origineel