Belgische Federale Overheid



'Vertrouwen in justitie kan beter' volgens justitiebarometer

Datum: 22 december 2010

Het vertrouwen van de Belgen in justitie kan beter. Dat blijkt uit een grootschalige enquête: 3 237 inwoners van België boven de vijftien zijn tussen april en juni 2010 telefonisch bevraagd door de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) over hun vertrouwen in justitie.

Meten is weten

De HRJ is ontstaan na de Witte Mars en helpt de Belgische justitie beter te functioneren, door magistraten te selecteren en voor te dragen voor benoeming en door externe controle van haar werking, met name door de uitvoering van audits, klachtenbehandeling en het uitbrengen van adviezen. Zij moet ook het vertrouwen in justitie helpen vergroten.

Meten is weten en dus heeft de HRJ al voor de derde keer een Justitiebarometer opgemaakt. De twee vorige metingen vonden plaats in 2002 en 2007. De resultaten van de enquête zijn op maandag 20 december 2010 voorgesteld tijdens een academische zitting naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de HRJ in Brussel.

Conclusies en aanbevelingen

Justitie moet zijn werking verbeteren door een systeem van kwaliteitsmanagement. Justitie moet de burger ook goed informeren over zijn werking. Ze moet dus zeker communiceren over zaken waarover een groot aantal van burgers nu al tevreden zijn. De overgrote meerderheid van de Belgen gelooft immers in de eerlijkheid van de processen, de rechtvaardigheid van de beslissingen ,de onafhankelijkheid van de magistratuur en de dossierkennis van de justitiële actoren.

Bovendien moet ervoor gezorgd worden dat de doorlooptijden korter worden en de juridische taal toegankelijker wordt. Niet zelden komen verdachten vrij door procedurefouten en dat is een bron van ergernis voor de modale Belg. Een degelijke bewaking van een goede toepassing van de procedures is dus onontbeerlijk.

Meer informatie over de Justitiebarometer 2010 vindt op de website van de Hoge Raad voor de Justitie. (pdf, 2 p. - 90 kB)
Zie het origineel

Raadpleeg de Justitiebarometer 2010 op de website van de Hoge Raad voor de Justitie.