Dienstenbond CNV

Nieuws

22 december 2010

Mitex dupeert medewerkers in de Lederwaren- en Reisartikelen branche

Werkgeversorganisatie Mitex heeft als enige van zes betrokken werkgeversorganisaties het bereikte onderhandelingsresultaat over de cao SBD afgewezen. Hierdoor krijgen de medewerkers in de Lederwaren- en Reisartikelenbranche helaas niet de loonsverhoging van 2,5%.

De vijf andere werkgeversorganisaties in SBD-verband zijn wel akkoord met het bereikte onderhandelingsresultaat. Hierdoor is er een nieuwe cao voor Dierenspeciaalzaken; de Muziekinstrumenten en Bladmuziek; Verf en Behang; Tabaksartikelen; en de Ambulante Handel. De cao loopt van 1 januari 2009 tot en met 31 maart 2011.

Mitex vindt het cao-akkoord te duur voor de werkgevers in de Lederwaren- en Reisartikelenbranche. Zij zien geen mogelijkheid om op 1 januari 2011 de lonen structureel met 2,5% te verhogen, en daarnaast een eenmalige uitkering van 1% te betalen.

Medewerkers in de branche zijn hier nu de dupe van. CNV Dienstenbond vindt het zeer teleurstellend om te moeten constateren dat werkgevers in deze branche blijkbaar voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. De laatste loonsverhoging in deze branche dateert immers van oktober 2008. De lonen zijn dus al ruim twee jaar niet verhoogd.

Cao Mode & Sport
Mitex heeft bovendien aan vakbonden aangegeven geen toekomst te zien voor de Lederwaren- en Reisartikelenbranche binnen SBD-verband. Mitex wil deze branche gaan onderbrengen bij de cao Mode & Sport.

CNV Dienstenbond staat hier niet onwelwillend tegenover, op voorwaarde dat deze overstap een meerwaarde oplevert voor de medewerkers in de Lederwaren- en Reisartikelenbranche. Vooralsnog ontbreekt jammer genoeg in het voorstel van Mitex het voordeel voor medewerkers wanneer er overgestapt zou gaan worden naar de Mode & Sport cao. Om onze medewerking aan een overgang te verlenen zal Mitex met een veel beter voorstel moeten komen dan dat ze nu gedaan hebben.

Hoe verder?
Het overleg met vakbonden over een overstap is door de Mitex tot nader orde opgeschort. Het gevolg hiervan is dat medewerkers in de Lederwaren- en Reisartikelenbranche vooralsnog nu helemaal geen nieuwe cao krijgen.

CNV Dienstenbond houdt u op de hoogte van eventuele ontwikkelingen betreffende de cao voor Lederwaren en Reisartikelenbranche.

Indien u naar aanleiding van deze Info nog vragen en/of opmerkingen heeft kunt u terecht bij uw bestuurder Martijn den Heijer: 010-2651111, maar per e-mail kan ook.