Dienstenbond CNV

Nieuws

22 december 2010

Cao-akkoord voor vijf van de zes SBD branches

De leden van CNV Dienstenbond hebben in meerderheid ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe SBD cao. Dit geldt ook voor de leden van de collega-vakbond. Vijf van de zes SBD branches hebben eveneens ingestemd met het onderhandelingsresultaat. Hierdoor krijgen de medewerkers in die branches per 1 januari 2011 een loonsverhoging van 2,5%.

Werkgeversorganisatie Mitex heeft als enige van de zes betrokken werkgeversorganisaties het bereikte onderhandelingsresultaat over de cao SBD afgewezen. Mitex vindt het cao-akkoord `te duur' voor de werkgevers in de Lederwaren- en Reisartikelenbranche. Medewerkers in die branche zijn daarvan flink de dupe, omdat voor hen de loonsverhoging van 2,5% nu dus niet doorgaat.

De vijf andere werkgeversorganisaties in SBD-verband zijn wel akkoord met het bereikte onderhandelingsresultaat. Hierdoor is er een nieuwe cao voor Dierenspeciaalzaken; de Muziekinstrumenten en Bladmuziek; Verf en Behang; Tabaksartikelen; en de Ambulante Handel. De cao loopt van 1 januari 2009 tot en met 31 maart 2011.

Nog even kort de belangrijkste punten uit de nieuwe cao: o Looptijd: 1 januari 2009 tot en met 31 maart 2011; o een structurele loonsverhoging van in totaal 2.5%; o daarnaast is een incidentele loonsverhoging van 1% van 12x het januariloon van 2011 (incl. 2,5% structureel) afgesproken, te betalen in januari 2011;
o cao-partijen doen voor het einde van de looptijd een vergelijkend onderzoek naar het loongebouw ten opzichte van aanpalende cao´s in de detailhandel. Aanleiding voor dit onderzoek is de veronderstelling bij cao-partijen dat het loongebouw van de cao SBD in de nabije toekomst mogelijk aanpassingen behoeft teneinde een marktconforme cao in de detailhandel te worden en/of te blijven.

CNV Dienstenbond is zich bewust dat u lang heeft moeten wachten op de nieuwe cao. Wij bedanken u dan ook voor uw geduld!

Indien u naar aanleiding van deze Info nog vragen en/of opmerkingen heeft kunt u terecht bij uw bestuurder Martijn den Heijer: 010-2651111, maar per e-mail kan ook.